Maandenlang onderzoek naar de illegale handel in puppy’s en kittens leidt politie naar panden in Dirkshorn en Medemblik, 37-jarige verdachte aangehouden

© Foto politie

Hedzer Faber
Dirkshorn/Medemblik

Rechercheurs van het Landelijk Milieuteam politie en de dierenpolitie hebben in samenwerking met de NvWA en onder leiding van het Functioneel Parket dinsdag een inval gedaan in twee panden in de gemeenten Schagen en Medemblik vanwege de verdenking van illegale dierenhandel.

Bij de inval in een woonhuis aan de Oosterdijk in Dirkshorn werd een 37-jarige verdachte op heterdaad aangehouden.

Een aantal maanden geleden startte de dierenpolitie in samenwerking met de NvWA en het Landelijk Milieuteam van de politie een onderzoek naar illegale handel in puppy’s en kittens. Hieruit kwam de 37-jarige verdachte naar voren. De man wordt behalve de illegale handel in dieren ook verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte.

(Tekst gaat door onder de foto)

© GLOCALmedia

De doorzoeking werd gedaan in het bijzijn van een rechter-commissaris. Administratie en overige gegevensdragers werden in beslag genomen, evenals een groot geldbedrag. In het pand verbleven negen volwassen blauwe bulldogs, twee pups en acht volwassen britse korthaar katten plus achttien kittens. De huisvesting van de dieren was niet in orde. Ze zijn op de locaties door dierenarts nagekeken.

De situatie is gefotografeerd. Na het aantreffen van deze situatie is direct overleg gepleegd met een officier van justitie. Die gaf toestemming om alle honden in beslag te nemen.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto politie

Alle dieren worden ondergebracht op een locatie waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. De dierenpolitie zet in samenwerking met de NVWA en de rechercheurs van het milieuteam het onderzoek voort en naar de illegale handel: meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Misstanden

In de dierenhandel vinden nog steeds misstanden plaats. Geïmporteerde honden of katten van illegale fokkers of handelaren hebben bijvoorbeeld niet de juiste vaccinaties, zijn niet gechipt en geregistreerd, kunnen te jong zijn, zijn niet goed gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Ook is de herkomst van de dieren niet altijd duidelijk en vindt het transport onder slechte omstandigheden plaats.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto politie

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.