Baarn wil lege winkelpanden opleuken met kunst en cultuur; Kunstenaarsinitiatief depARTure in de Laanstraat krijgt wellicht een vervolg

Kunst in lege winkelpanden is niet nieuw. Al in 2015 opende er een popupwinkel met kunst in een lege winkel in de Laanstraat. Op de foto een van de initiatiefnemers destijds Henk van Esch.© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Baarn

Baarn onderzoekt of het centrum in het algemeen en leegstaande winkels in het bijzonder opgeleukt kunnen worden met kunst en cultuur. Het project is in feite het vervolg op een inititiatief van een aantal kunstenaars die enkele maanden geleden gezamenlijk een winkelpand aan de Laanstraat hebben betrokken om er te werken en te exposeren: Atelier DepARTure.

Inge Prins van Wijngaarde (beeldend kunstenaar en werkzaam in Atelier depARTure) en Willemijn van Helbergen van CultureClick zijn sinds begin deze maand aan de slag om te kijken wat er mogelijk is om het centrum via kunst en cultuur een ’boost’ te geven. Zij doen dit in opdracht van de gemeente en de Gouden Driehoek van het Centrum (vastgoedeigenaren, ondernemers en gemeente).

De twee verkenners gaan in vier maanden onderzoeken wat nodig is om het plan te doen slagen en of het mogelijk is voor de betrokken kunstenaars om zich te verenigen. Naast beeldend kunstenaars worden ook muzikanten, podiumkunstenaars, literatoren, ontwerpers en anderen betrokken bij deze wellicht op te richten vereniging. Bestaande culturele activiteiten worden hierbij betrokken. Zo wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld de Baarnse Atelierroute, de plannen rond Escher en het Cultuurplatform.

Na het ontstaan van Atelier depARTure werd de gemeente benaderd met het idee om gezamenlijk met pandeigenaren te verkennen of ook andere leegstaande panden in het centrum (tijdelijk) gebruikt kunnen worden voor culturele initiatieven. Gemeente, centrumondernemers en vastgoedeigenaren onderzoeken de haalbaarheid hiervan. Kunstenaars en culturele organisaties die mee willen doen of op zijn minst op de hoogte willen worden gehouden kunnen zich melden via contact@ingeprinsvanwijngaarden.com en vanhelbergen@cultureclick.nl.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen