Hoe ’Waar is da feestje?’ van een Belgische schoolklas terechtkwam in de microfoon van Eden Hazard op de Grote Markt [video]

Van een feestnummer naar een officiële postzegel.
© Foto BPost

’Waar is da feestje?’, schreeuwt Eden Hazard na de derde plaats op het WK in 2018 naar de menigte op de Grote Markt in Brussel. ’Hier is da feestje’, klonk het uit duizenden kelen.

De Belgische rapper Pita Saïd, echte naam Saïd Aghassaiy, neemt al in 2006 ’Waar is da Feesche?’ op. In 2007 geeft Aghassaiy een workshop op een school in Etterbeek. Om de leerlingen te motiveren, vraagt hij ’Waar is da feestje?’ Spontaan begonnen de studenten ’hier is da feestje’ te zingen.

Vanaf daar maakte het liedje een bijzondere reis. De leraar van de klas is een groot fan van KV Mechelen. Al snel duikt het ’Waar is da feestje? Hier is da feestje!’ op tijdens wedstrijden van die club.

Daarna klinkt het lied ook bij KV Westerlo en andere Belgische clubs. Ook artiesten beginnen het tijdens optredens te zingen om hun publiek op te zwepen. In 2010 wordt het nummer van Aghassaiy opnieuw uitgebracht onder de naam Pita Boys. De nieuwe versie is een recht-toe-recht-aan housenummer met supporters die de leus scanderen. Het wordt ook in Nederland een hit in het carnavalscircuit.

Als de Rode Duivels in 2014 voor het eerst sinds twaalf jaar weer meedoen aan een groot toernooi, klinkt het lied bij de supporters. Vier jaar later vraagt Eden Hazard op de Grote Markt in Brussel aan de fans waar het feestje is. Het wordt in België als een bijzonder moment gezien dat een Waal in het Nederlands de fans opjut.

Het lied staat in België symbool voor de succesvolle generatie Belgische voetballers die dit toernooi op jacht zijn naar het eerste zilverwerk. Het Belgische BPost bracht voor het EK zelfs postzegels uit met de leus.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen