Brandblussers haalden weinig uit, dus komt burger Raymon Heijmans met zijn tractor in actie om een vrachtwagenbrand te blussen op de N414: ’Anders was hij afgefikt’

Raymon Heijmans zag gedoe rondom de vrachtwagen. ,,Ik dacht: er is vast een brand.’’
© Caspar Huurdeman
© Caspar Huurdeman
© Caspar Huurdeman
1/3
Baarn

Van jonge boompjes water geven door naar een brandje op de N414. Raymon Heijmans uit Heteren had wel even tijd om een beginnende vrachtwagenbrand de kop in te drukken met zijn giertank. „Ik zag ze met brandblussers bezig en dacht: ze hebben effe wat meer water nodig.”

Het vuur ontstond op de Bisschopsweg, tussen Baarn en Eembrugge. Een truck met oplegger kreeg een klapband. Toen het gevaarte honderd meter verder tot stilstand kwam, sloegen de vlammen uit de wagen.

De brandweer werd ingeschakeld, maar toevallig was Heijmans ook in de buurt. Hij was met zijn tractor langs de provinciale wegen in Utrecht jonge boompjes water aan het geven. „Er stonden allemaal mensen en auto’s rond die truck. Ik dacht: er is vast een brand.”

5000 liter

Heijmans bedacht zich geen moment en spoot zijn giertank met 5000 liter water leeg op de vrachtwagen. „Met de brandblussers waarmee zij bezig waren was dat niet gelukt”, denkt Heijmans. Na een minuutje of tien was het vuur uit.

De brandweer uit Baarn was in een zekere zin niet nodig. Heijmans had genoeg water om het vuur zelf te blussen. „De brandweer had 2000 liter bij zich. Ik wel effe wat meer”, lacht Heijmans.

(Tekst gaat door onder de foto)

De brandweer was in principe niet nodig: Heijmans had de klus al geklaard.
© Caspar Huurdeman

Brandweerlieden hebben de truck nagelopen of alles weer veilig is. Ook hielpen zij mee met de berging van de vrachtwagen. Volgens Heijmans was het maar goed dat hij in de buurt was. „Ik denk dat anders die vrachtwagen afgefikt was.” De brandweer kon zijn inzet dan ook waarderen. „Ze waren allemaal erg blij met me”, vertelt Heijmans.

Genoeg water voor de jonge boompjes had hij niet meer. Heijmans moest zijn tank bijvullen. En dus langer doorwerken. „Maar dat vind ik niet zo erg.”

De giertank moest wel bijgevuld worden, zodat de jonge boompjes ook water konden krijgen.
© Caspar Huurdeman

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen