Woningbouw als enig dun rood draadje in een Alkmaars raadsavondje over ’alles’

Alkmaar

Een voorvergadering over alles, en dus over weinig. De heel het Alkmaarse beleid omvattende Kadernota als een soort lopend buffet: je schuift er langs, en je pakt wat je lekker vindt.

Van alles kwam zodoende voorbij dinsdagavond tijdens een gezamenlijke vergadering van alle Alkmaarse raadscommissies over die nota. Van ’verwarde mensen’ die D66 toch liever als ’mensen met verward gedrag’ betitelt ziet, tot coronasteun en de relatie met Amsterdam.

Woningbouw

En hoewel het hapsnap voorbij kwam, was de enige rode draad misschien nog wel de woningbouw. John van der Rhee (VVD) snapte het niet helemaal meer bijvoorbeeld. Standaard beleid in Alkmaar is dat een derde van alle nieuwe woningen van de sociale categorie moet zijn, en hij kwam na enig telwerk op 45 procent. Dat moet rechtgezet, vindt Van der Rhee. Want er moet wel iets zijn om naar door te schuiven, dus ook dat wat duurdere segment moet gebouwd worden.

Wethouder Paul Verbruggen (PvdA) bezwoer hem dat daar aan wordt gewerkt. Die 45 procent was gewoon een momentopname. Dat krijg je als een woningbouwcorporatie, die alleen maar voor sociale bouw op aarde is, wat neerzet. Die eenderde geldt als gemiddelde over de hele stad.

Aftrap

Wat de aftrap was voor een wedstrijdje wie-heeft-de-beste getallen. Hoeveel heeft dit college eigenlijk aan woningen gerealiseerd, 500-zoveel of 200-zoveel? „Ho, ho”, zei Victor Kloos. „Gebouwd? Hoezo? Hoeveel bouwvergunningen zijn er dan daadwerkelijk afgegeven?” „Dit steekt bleek af bij de duizenden woningzoekenden die er zijn”, deed Cor van Vliet (Senioren) nog een duit in het zakje.

Leider

En ’out of the blue’ vond Ben Bijl (BAS) PvdA-fractievoorzitter David Rubio Borrajo ineens ’de leider van de coalitie’. „Want hij heeft al jaren geleden bouwen-bouwen-bouwen geroepen en nu roepen we het allemaal.”

Maar Rubio, die onderwijl voetbal zat te kijken, liet zich niet paaien, want toen Bijl maar weer eens riep dat Alkmaar ’bouwt voor Amsterdammers’, vond hij dat ’dit verhaal nu maar eens voor altijd uit de wereld geholpen moet worden’. Zonder er overigens bij te zeggen hoe.

En toen was de afgesproken spreektijd van het college op -terwijl dat nou net nog graag wat antwoorden had willen geven- en had verder vergaderen geen zin meer.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen