Staatssecretaris huivert van barre gezondheidsverhalen omwonenden Tata Steel [video]

Sanne Walvisch reikt gedeputeerde Olthof een boekje aan met een bloemlezing van klachten. Staatssecretaris Van Veldhoven (midden achter) kijkt toe.
© foto dirk-jan prins
Wijk aan Zee

Verhalen van omwonenden van Tata Steel over hun gezondheidsleed kwamen stevig binnen bij staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Maandag was zij op bezoek bij de milieubewegingen in Wijk aan Zee.

Maar concrete maatregelen om de vervuilende staalfabriek aan te pakken, bracht ze niet. In hotel Mare Sanat sprak de staatssecretaris samen met gedeputeerde Jeroen Olthof met een achttal omwonenden.

,,Het doel van mijn bezoek was om de verhalen van de bewoners zelf te horen”, vertelt ze na afloop. ,,Ik kreeg niet alleen heel veel te horen over de technische kant van de fabriek waar zij zich zorgen over maken, maar ook de persoonlijke verhalen, hoe het mensen raakt. Verhalen over buren die zijn overleden, over hun zorgen over de kinderen die hier moeten opgroeien. Ik begrijp die zorgen heel goed. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat er naar ze geluisterd wordt.”

Het meest raakte haar het verhaal van IJmuidenaar Dirk Weidema. ,,Hij vertelde hoeveel mensen in zijn straat zijn overleden aan kanker of een hartstilstand. Achter elk van die verhalen schuilt een drama. Dan hoor je hoe het met de gezondheid hier is. En dat neem ik mee.”

Een snelle oplossing voor de vele gezondheidsproblemen onder de rook van de staalfabriek heeft ze niet. ,,We moeten zo snel mogelijk verandering bereiken. Het makkelijkst gaat dat door aan te sluiten bij de bestaande regelgeving.”

Van Veldhoven roemde de verbeterde samenwerking tussen haar ministerie en de provincie over het toezicht op Tata Steel.

Bloemlezing

Namens stichting Frisse Wind.nu bood Sanne Walvisch de staatssecretaris en de gedeputeerde een boekje aan met foto’s en een bloemlezing van klachten van de 1100 mensen die aangifte hebben gedaan tegen de fabriek.

Walvisch was positief over het gesprek met de staatssecretaris, maar heeft geen illusies dat er snel dingen gaan verbeteren. ,,Het blijft een complexe situatie en er worden geen concrete beloftes gedaan. Wel is belangrijk dat bij elke beslissing over de toekomst, het onderwerp gezondheid wordt meegenomen.”

Linda Valent van Dorpsraad Wijk aan Zee: ,,Het was constructief. Ons belangrijkste advies was: Kooksfabriek 2 moet binnen vier jaar dicht zijn. Laat Tata Steel maar zo innovatief zijn dat het voor elkaar komt.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen