Minder dan zeshonderd nieuwe coronagevallen

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn maar 585 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 1 september, toen de tweede golf langzaam begon aan te zwellen. Het is bovendien de vierde dag op rij dat het cijfer onder de duizend blijft.

Het cijfer van maandag kan een klein beetje vertekend zijn, zegt GGD GHOR Nederland. Door de vele vaccinaties is er een opstopping ontstaan bij het doorgeven van de testuitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het lukt nog niet om de opstopping weg te werken. Het is niet bekend hoeveel positieve tests in "de file" staan, maar het gaat volgens de GGD om kleine aantallen.

De opstopping heeft geen gevolgen voor mensen die zich hebben laten testen op het coronavirus. Zij krijgen op tijd hun uitslag te horen.

Sterfgevallen

Door het lage aantal meldingen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daalt ook het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen zijn 6049 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat komt neer op 864 per dag en ook dat is het laagste peil in negen maanden tijd.

Rotterdam telde de meeste positieve tests (32), gevolgd door Amsterdam (31) en Den Haag (24). In Utrecht werden achttien besmettingen vastgesteld en in Zwijndrecht negen. In 146 gemeenten testte geen enkele inwoner positief en in 95 gemeenten kwam slechts één besmetting aan het licht.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van de gemeente Horst aan de Maas in Limburg. Dat wil niet zeggen dat deze man of vrouw in de afgelopen 24 uur is overleden. Sterfgevallen door corona worden soms een tijdje later geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM vijftien meldingen van sterfgevallen, het laagste cijfer sinds half september.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.