Een stuk of twintig trekkers blokkeren de Grote Sloot. Agrariërs zijn bezig met het leegpompen van hun land. ’Zolang de gemalen van Hoogheemraadschap niet werken, duurt het nog een dag of twee’

Over de Grote Sloot heen staan een stuk of twintig trekkers water van hun land te pompen.
© Foto aangeleverd
Burgerbrug

Over de Grote Sloot heen staan een stuk of twintig trekkers water van hun land te pompen. Verkeer kan er niet langs. Onder hen is melkveehouder Marco Klaver uit Burgerbrug. Zolang de gemalen van het Hoogheemraadschap niet naar behoren draaien, verwacht hij nog een dag of twee bezig te zijn. Met zijn drone maakte hij foto’s van de waterschade in de buurt.

„Dit gebied staat erom bekend dat het een van de laagste gebieden van Schagen is”, zegt hij. „We hebben een enorme klap water te verwerken gekregen. Sinds vrijdagavond 200 millimeter. De gemalen van het Hoogheemraadschap zijn ermee gestopt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Boeren pompen hun percelen leeg.
© Foto aangeleverd

Het gebied van Zijpesluis tot Schagerbrug is volgens de agrariër het meest getroffen, omdat het het laagste punt uit de polder is. „Het loopt allemaal richting ons. En dan zit hier ook nog een halve meter tussen het hoogste en laagste punt. Daarom hebben we schotten in de sloot zitten, die houden het water doorgaans op. Die zijn allemaal overstroomd dus doen hun werk niet meer.”

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Het land achter de Grote Sloot lijkt haast een rijstveld vanwege het hoogstaande water.
© Foto aangeleverd
Het water in de poldersloten staat hoog.
© Foto aangeleverd

„Ik ben melkveehouder, dus heb relatief weinig schade, maar mijn grasland staat wel onder water. Er staan hier ook bollen in de buurt. Dan praat je over miljoenenschade.”

Klaver spreekt van een onveilige situatie omdat de hulpdiensten, mocht er wat loos zijn, niet over de Grote Sloot kunnen rijden. Volgens hem ontbreekt het aan een aanspreekpunt of regie vanuit het Hoogheemraadschap.

Een waterballet. De percelen van Zijpersluis tot Schagerbrug zijn het meest getroffen volgens veehouder Marco Klaver, omdat dit het laagste punt van de polder is.
© Foto aangeleverd

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.