Bluswerkzaamheden bij grasdrogerij Hartog weer opgepakt

Dankzij de inzet van enorme brandslangen lukte het de brand te bezweren.
© Foto Jaap van der Pijll
1/2
Abbekerk

De bluswerkzaamheden bij de bedrijfsbrand van Wil Hartog langs de A7 waren in de loop van de ochtend afgerond, maar zijn in de middag weer opgepakt. Smeulende resten hebben weer vlam gevat.

Zondagochtend meldde woordvoerster Carla Nijsten van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord nog dat het sein ’brand meester’ was afgegeven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Er hingen permanent twee hoogwerkers boven het bedrijfscomplex om de brand te blussen.
© Foto Mediahuis

De brand bij de grasdrogerij ontstond zaterdagmiddag rond de klok van zes uur. De brand brak uit in een van de bedrijfshallen waar vers aangevoerd gras (lucerne) wordt gedroogd voor de productie van ruwvoer.

Direct werden alle beschikbare brandweerkorpsen in de regio opgetrommeld. Met enorme brandslangen GWV (Groot Water Voorziening) werd bluswater aangevoerd. Er hingen permanent twee hoogwerkers boven het coplex aan de snelweg.

Lees ook: Brand grasdrogerij kruipt als een sluipmoordenaar door bedrijfscomplex. Wil Hartog zichtbaar aangedaan [video]

Vanwege de landelijke ligging hoefde de Veiligheidsregio geen NL-alert af te geven. Wel waren er direct betrokken instanties ter plekke zoals het waterschap, de Gasunie, het waterleidingbedrijf, Liander en Rijkswaterstaat.

Burgemeester Frank Streng van de gemeente Medemblik stelde zich ter plekke op de hoogte van de situatie. Ook oud directeur Wil Hartog kwam op locatie. Zichtbaar aangedaan zag hij de calamiteit zich voltrekken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Oud directeur Wil Hartog stelt zich persoonlijk op de hoogte.
© Foto Mediahuis

Dat de brandweer de gehele nacht bleef blussen, had alles te maken met de aard van de brand die zich als een veenbrand door het complex manoeuvreerde. Telkens laaide het vuur op onverwachte momenten en plekken op.

Lees ook: Zeer grote brand bij grasdrogerij Hartog in Lambertschaag, bluswerkzaamheden gaan hele nacht door [update]

Brand zondagmiddag weer opgelaaid

De brandweer kwam direct met meerdere voertuigen ter plaatse en de weg is weer afgesloten voor verkeer.

Doormiddel van drone foto's is de schade aan het dak goed te zien en ook is te zien dat er veel containers op het terrein staan met daarin gras wat gebrand heeft en soms nog steeds smeult.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De vrachtwagens van het bedrijf zijn momenteel bij een boerderij in de buurt geparkeerd zodat er voldoende ruimte is voor de brandweerwagens op het terrein.

De sloten in de omgeving zijn volledig afgesloten doormiddel van zandzakken zodat het vervuilde bluswater niet in het water terecht kan komen. Dat heeft te maken met een brand van twintig jaar geleden. Toen overleden bijna alle vissen in de regio toen ze in aanraking kwamen met vervuild bluswater.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen