Wint Oranje ruim van een ’kneus’, dan vindt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère dat vooral een beetje sneu

17-12-2019, Amsterdam, Nederland: Anna Gimbrere tijdens de inloop bij de premiere Star Wars - The Rise of Skywalker in Theater Amsterdam.
© Fotopersbureau HCA / Patrick Harderwijk

Elke dag bellen we met een bekende Nederlander om te vragen hoe het EK er voor hem of haar uitziet. Vandaag: Anna Gimbrère (35), wetenschapsjournalist en presentatrice.

In de wetenschap staat de ratio centraal. Hoe kijken wetenschappers aan tegen de opportunistische Oranjegekte? Anna Gimbrère (35), wetenschapsjournalist en presentatrice, vindt het een fascinerend fenomeen.

„Ik ben bezig met menselijk gedrag. Sport is een ontzettend belangrijke uitlaatklep in onze maatschappij, zéker na het afgelopen jaar. Ik merkte dat veel mensen hun frustraties begonnen te botvieren op de politiek, maar nu is er weer volop sport. Bovendien zit het competitieve nu eenmaal in de mens.”

Nou ja, in de meeste mensen. Want Gimbrère zelf kijkt met een iets andere blik naar een voetbalwedstrijd. Neem de aanstaande wedstrijd tegen Noord-Macedonië. „Een arm land, met veel mensen die niks hebben. En dan komen wij aan met onze miljonairs op het veld. Wanneer we dan dik winnen, vind ik dat eigenlijk een beetje zielig. Ik heb snel medelijden met de underdog.”

Een mooie eigenschap, maar niet gebruikelijk in de sportwereld. „Vrienden leggen me dan uit hoe zij ernaar kijken, maar het lukt mij niet goed die emotie te onderdrukken. Als Italië tegen een klein land moet en iedereen zegt ’o, dat wordt 5-0 voor Italië’, dan vind ik dat op voorhand al sneu. Daardoor kan ik niet genieten van een grote overwinning van Oranje tegen een ’kneus’.”

Maar spelen we straks de finale tegen een andere voetbalreus, dán is Gimbrère fanatiek. „Moeten we tegen Portugal, met zo’n Cristiano Ronaldo, dan is het natuurlijk een ander verhaal.” Maar voorlopig is er voor fanatiek meeleven weinig tijd. Gimbrère solliciteert naar een plek als astronaut bij ruimteorganisatie ESA. „Mocht ik er ondanks de concurrentie doorheen komen - dat weet ik pas eind 2022 - dan moet ik mezelf kapot trainen om fit te zijn voor de missie. Fysiek is het zwaar. Ja, vooruit, een beetje als de voorbereiding van een voetballer op een EK.”

Verder is Gimbrère druk met opnames van haar programma Pointer én een nieuw wetenschapsprogramma. „De eerste wedstrijd tegen Oekraïne kon ik niet eens kijken. Ik zat achter mijn laptop. Maar toen ik de buren hoorde gillen, wist ik: dit komt wel goed.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen