’Zilver op EK had gewoon goud moeten zijn’. Wheeler Stefan Rusch weet nu wat hij nog moet doen om in Tokio ideale race te rijden

Stefan Rusch.
© Archieffoto

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan Stefan Rusch.

,,Het EK is toch wel het hoogtepunt geweest van de afgelopen vier weken. Het ging wel oké - ik heb natuurlijk zilver behaald en een medaille is altijd goed - maar het had gewoon goud moeten zijn. Er was dan ook zeker nog wel het een en ander dat beter kon. Waar ik wel blij mee ben, is dat ik nu zo voor Tokio wel heb kunnen zien waar ik de komende periode nog aan moet werken. Zodat ik tijdens de Spelen wel de ideale race rij.

Naast dat er dingen duidelijk zijn geworden, weet ik nu overigens ook wat ik er aan moet doen. Dat is natuurlijk wel prettig, want je kunt wel denken ’dat moet beter’, maar als je niet weet wat je er aan moet doen, heb je er nog niets aan. Ik heb dus een duidelijk plan, ben inmiddels dus al keihard aan het trainen - op de baan en in de sportschool - om mezelf te verbeteren en heb alle vertrouwen richting Tokio.

Wat toch ook wel groot nieuws is geweest, is dat mijn vriendin Marlou van Rhijn (veelvoudig paralympisch kampioene, red.) te kennen heeft gegeven te stoppen met topsport. Vooropgesteld ben ik vooral heel trots op hetgeen zij bereikt heeft en wat ze heeft betekent voor onze sport. Ik denk verder niet dat het invloed heeft op mijn voorbereiding op de Spelen of hetgeen ik daarna ga doen.

Wij maakten allebei onze plannen apart en ik blijf ook na dit besluit gewoon mijn eigen ding doen. Natuurlijk zal ons leven iets anders worden en gaat Marlou nu iets anders doen, maar ze weet heel goed weet wat je moet doen en laten als topsporter. Ze zal mij daar dan ook gewoon in blijven steunen. Zoals ik al aangaf, ben ik vooral heel trots op haar en benieuwd naar wat er op haar pad gaat komen.

Of Marlou meegaat naar Tokio is afhankelijk van de regels die op dat moment gelden voor begeleiding of aanhang. Het lijkt er nu op dat alles vrij beperkt wordt, maar het kan elk moment nog veranderen. Ik laat alles op me afkomen, heb er toch geen invloed op en laat het niet mijn voorbereiding verstoren. Wat het uiteindelijk ook wordt, ik ga voor goud en de blijdschap zal niet afhangen van de regels die er op dat moment gelden.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen