Ook bij wedstrijden in Berlijn volgt Bas Takken het EK voetbal. ’Ik ben bijvoorbeeld totaal geen fan van de 5-3-2-opstelling’

Bas Takken, en Rogier Dorsman tijdens de XXX in de Rotterdam Qualification Meet waar gestreden wordt om een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.
© Archieffoto ANP/Olaf Kraak

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan paralympisch zwemmer Bas Takken uit Hoorn.

,,Deze week ben ik in Berlijn voor de allerlaatste grote internationale wedstrijd voor de Paralympische Spelen. Ik doe hier mee op vijf onderdelen, maar dat is uitgesmeerd over vier dagen, dus dat is voor mij goed te doen. Vooral de 200 meter vrije slag, wat geen onderdeel is op de Spelen, vind ik prettig om hier te kunnen zwemmen. Daar kan ik mooi wat punten uithalen en meenemen naar de 400 meter. Dus het past allemaal goed in de route naar succes op die afstand, het hoofddoel in Tokio.

Mijn grootste doel hier in Berlijn is om ontzettend hard te gaan racen, zowel fysiek als mentaal. Ik wil helemaal opgeladen aan de start staan en zo hard mogelijk naar de overkant en weer terug. Ik zwem hierna nog wel een paar onderlinge wedstrijdjes, maar dit is de laatste echte wedstrijd met internationale deelnemers. Bij de eerste wedstrijden op donderdag en vrijdag merkte ik dat ik goed onderweg ben en goed zwem. De accenten waar ik in de afgelopen periode op heb getraind komen goed terug in de races dus ik ben zeer tevreden tot nu toe. Het was oorspronkelijk de bedoeling om nog een week in Berlijn te blijven na zondag, maar de lokale overheid was het daar niet helemaal mee eens. Daarom gaan we maandag weer de bus in richting Drachten. Dat is allemaal supergoed geregeld daar en dan gaan we aan de slag met alle lessen die we hier in Berlijn uit de races gaan halen.

Daarnaast heb ik nog een leuk momentje voor de boeg binnenkort. Begin juli ga ik naar Papendal voor het paralympische kledingpakket. Dat zijn van die kleine dingetjes waardoor het steeds meer begint te leven bij mij.

Uiteraard kijken we hier ook naar het EK voetbal en alle wedstrijden worden uitvoerig geanalyseerd aan de eettafel. Ik ben bijvoorbeeld totaal geen fan van de 5-3-2-opstelling, laat ik het daar maar op houden. Ik kan helaas niet alles helemaal kijken, want het wordt dan al snel te laat. Maar als Oranje de finale haalt, dan is de kans wel vrij groot dat ik dan een uitzondering maak en toch de hele wedstrijd kijk.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen