Stress heeft ze niet, al zit Lisanne de Witte nog niet op het niveau dat ze voor Tokio moet halen: ’Ik heb nog wel even de tijd’

Lisanne de Witte.
© Foto ANP

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan atlete Lisanne de Witte uit Castricum.

De afgelopen weken heb ik wel gemerkt dat ik wedstrijden nodig heb. Dat heb ik lang gemist. Er waren wel wedstrijden natuurlijk, maar dat was niet wekelijks of het was alleen estafette. Dat is toch anders. Ik probeer nu echt elke week wel ergens te lopen.

Ik ben zeker nog niet op het niveau dat ik moet hebben, maar dat is op dit moment niet erg. Voor veel atleten is het zo dat zij nu in de laatste weken zitten dat zij zich nog kunnen kwalificeren. Ik ben al geplaatst, dus die stress heb ik gelukkig niet. Daarom hoeft het nu nog niet gelijk goed. Ik heb nog wel even de tijd.

Wat de snelheid betreft zit er zeker al enkele weken vooruitgang in. Ik haal bijna wekelijks wel weer iets van mijn tijd af. Het begin een maand geleden was nog niet zo geweldig. Al was het in Gateshead ook weer van niks, met heel veel tegenwind en een graad of tien. Ik heb daarna op de Fanny Blankers-Koen Games en in Genève gelopen. Op de FBK Games voelde het weer een beetje als vanouds. Dat was echt heel leuk met publiek erbij. En in Genève ging het weer wat harder.

Om meer snelheid te krijgen ben ik veel sprinttraining aan het doen. Door mijn hamstringblessure heb ik dat een tijdlang niet kunnen doen, maar nu heb ik dat weer opgepakt. In de praktijk betekent dat dat ik veel kort werk doe, vanuit het startblok train en met bijvoorbeeld een slee met gewichten daarop. Dat gaat allemaal helpen, maar op dit moment is de belangrijkste vraag: hoe snel pakt mijn lichaam het op?

Uiteindelijk is het ook gewoon een kwestie van veel lopen en dus aan veel wedstrijden meedoen. Dat is overigens niet altijd zo eenvoudig. Sommige weekenden staan al lang van tevoren vast, zoals volgende week het NK. Er zijn ook weekenden dat het lastiger is. En dan is het soms heel erg last minute dat je nog ergens heen gaat. Voor de Spelen staan er helaas niet zo heel veel 400 meter wedstrijden voor de vrouwen op het programma. Je kunt uiteraard altijd wel ergens starten, maar het liefste heb ik natuurlijk flink wat tegenstand.

Lisanne de Witte

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen