Open dag geschrapt: Westfriese archeologie zet lezingen over regionaal verleden online

Schijfjes met inscriptie van blauw Venetiaans Glas, gevonden in hartje Hoorn.

Schijfjes met inscriptie van blauw Venetiaans Glas, gevonden in hartje Hoorn.© Foto Archeologie West-Friesland

Martin Menger
Hoorn

De Dag van de Westfriese Archeologie, met bezoek, zit er voorlopig nog niet in. Om die reden kiest de organisatie voor een online versie, die zaterdag begint.

De Archeologische dienst in de regio en de samenwerkende gemeenten laten tijdens zo’n dag graag aan het publiek zien wat voor werk er allemaal wordt gedaan, om het (verre) verleden van West-Friesland zichtbaar te kunnen maken. Door de beperkingen van het virus is net als vorig jaar besloten dat zo’n open dag moet worden geschrapt.

Er komt dus een digitale versie. De archeologen hebben verschillende lezingen over het werk en de resultaten klaar staan, die vanaf zaterdag via de website kunnen worden gevolgd. Met een muisklik kom je als kijker terecht bij Christiaan Schrickx, die het een en ander uit de doeken doet over het bijzondere Venetiaanse glas dat tijdens een opgraving aan het Nieuwe Noord in Hoorn uit de bodem tevoorschijn kwam.

Een andere lezing gaat over de vroegere poldermolens die pal naast het Stoommachinemuseum in Medemblik stonden: Bart ter Steege gaat dan dieper in op de restanten die hier zijn blootgelegd tijdens werkzaamheden.

Archeologe Dieuwertje Duijn vertelt digitaal van alles over de oude overtoom die eerder is gevonden aan de Kruislaan, dicht bij het Sijbrandsplein in Enkhuizen. Tot slot belicht Michiel Bartels in zijn lezing de spullen die zijn geborgen uit de restanten van het Plantageschip dat ooit bij Texel verging. Dit heeft ook een verband met het slavernijverleden van Nederland.

De lezingen worden online geplaatst op www.archeologiewestfriesland.nl

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.