Yoeri Havik zit nu thuis en heeft geen andere plannen. Daarom start hij bij het NK op de weg. ’We zouden toewerken naar het EK in Wit-Rusland volgende week, maar dat gaat niet door’

Yoeri Havik (rechts) met Jan-Willem van Schip.
© foto EPA/FOCKE STRANGMANN

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan baanwielrenner Yoeri Havik uit Assendelft.

,,Momenteel zitten Jan-Willem van Schip en ik in een cyclus van baantrainingen. We zouden toewerken naar het EK in Wit-Rusland volgende week, maar dat gaat niet door.

Omdat ik thuis ben en geen andere plannen heb, rijd ik zondag het NK op de weg in Assen. Het NK is Mathieu van der Poel op het lijf geschreven: een klein rondje van zeven kilometer dat we 27 keer afleggen en dus ook steeds de VAM-berg op. Of ik ’m helemaal uitrijd weet ik niet, ik start in ieder geval en zal waar nodig mijn ploeggenoten van Beat Cycling helpen die wél ambities hebben. Helaas geen mooi groot rondje, maar er mag wel publiek langs het parcours staan dus dat is wel leuk.

Dat heb ik vorige week ook al vijf dagen mogen meemaken in de Ronde van België. Het was alweer een tijdje geleden dat ik zo’n koers heb gereden. Die drukte langs de weg maakte het lekker fietsen, als vanouds. Het niveau was hoog, veel goede renners zoals Remco Evenepoel deden mee. Voor baanrenners betekent dat een pittig tempo, het gaat harder en vooral ook onregelmatiger dan wij gewend zijn. Een goede prikkel in deze periode. Vooral de laatste twee dagen, vier à vijf uur door de Ardennen knallen, was het afzien.

Jan-Willem maakte die laatste dagen niet mee. Op de derde dag had hij de trui voor meest strijdlustige renner gewonnen, een mooie prijs voor de ploeg. Maar ’s avonds kregen we te horen dat hij die weer moest inleveren én dat hij uit de koers werd genomen, vanwege het gebruik van een verkeerd stuur.

Hij reed met een ABB-stuur, dat lijkt een beetje op die van een tijdritfiets. Vanwege de veiligheid mag je niet op je stuur leunen, maar bij deze heb je ook je remmen vast. Jan-Willem had het vooraf bij de organisatie gemeld en te horen gekregen dat het voldeed aan de regels, maar dat werd na afloop overruled door de UCI. Ik snap wel dat de UCI wil voorkomen dat een heel peloton van 150 man met dit stuur rijdt. Maar eerst goedkeuren en dan na afloop hem uit de koers halen, vond ik wel een rare gang van zaken.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen