Premium

En dan ben je opeens burgemeester van het Wilde Westen. Marian van der Weele blikt terug op schietpartij in Broek.’De koude rillingen liepen over mijn rug’

Marian van der Weele op de ophaalbrug aan de Galggouw in Broek in Waterland, dat op 19 mei veranderde in het wilde westen.
© Foto Erik Rietman
Broek in Waterland

Marian van der Weele is vandaag op de kop af honderd dagen burgemeester van Waterland. Een periode vol prachtige gebeurtenissen, die ze voor geen goud had willen missen. En met één zwarte bladzijde: een klopjacht van de politie op overvallers in Broek in Waterland, waarbij over en weer geschoten werd. „Achterin een politiebusje heb ik wel even een potje zitten janken.”

Ze viel met haar neus in de boter. De installatie van Marian van der Weele (57) als burgemeester van Waterland op 11 maart was een prachtige gebeurtenis in het bijzijn van haar familie: zus, broers, moeder van 95 en haar zoon mocht haar officieel de ambtsketen omhangen. Vlak daarna de Tweede Kamerverkiezingen, een tournee langs de stembureaus, de gelegenheid bij uitstek om alle kernen te leren kennen en inwoners te ontmoeten. Allemaal een beetje overschaduwd door corona, maar toch... En eind april de lintjesregen: acht Waterlanders mocht ze verrassen met een koninklijke onderscheiding. „Dat had ik nog nooit eerder gedaan. Ik mocht de onderscheidingen niet opspelden vanwege de coronaregels, maar wat heb ik ervan genoten om zulke verraste, blije en trotse mensen te zien. Echt een feest.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen