Bente (9) en Fleur (8) doneren hun vlechten én halen 1500 euro op. ’Kijk mam, m’n haar blijft best wel lang!’ [video]

Fleur met haar vlechten.
© foto mediahuis
Enkhuizen

Ze twijfelden geen moment, maar spannend vinden ze het wél. Nichtjes Bente (9) en Fleur (8) doneren dertig centimeter van hun haar voor een pruik via Stichting Haarwensen.

Vandaag gaat de schaar erin bij Michelle’s Haarsalon in Enkhuizen. Moeders Martine en Hennie vinden het ook best spannend, de meiden hebben altijd lang haar gehad. Maar vooral Bente is blij dat het korter wordt. ,,Het is altijd een heel gedoe om te wassen en in de winter moet het geföhnd,’’ aldus Hennie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ervoor...

De dames kwamen zelf op het idee om hun haar te doneren. Maar dat gebeurt wel vaker, vertelt Martine. ,,Wij begrepen van de Stichting Haarwensen dat het maken van een pruik 1500 euro kost. Dus dat geld wilden ze ook bijeen sparen.’’ En dat lukte, sterker nog: de doneeractie loopt nog en heeft al ruim 1500 euro opgeleverd. En dat in krap 2,5 week.

Twijfel

Fleur kijkt stralend in de spiegel van de kapster, die aangeeft hoeveel haar eraf gaat. Ze wil het wel tot op haar schouder laten vallen, maar dat valt erg mee. ,,Kijk mam, ik hou nog best wel lang haar!’’ roept ze. ,,Twijfel je?’’ vraagt de kapster. ,,Nee, hoor!’’

(Tekst gaat door onder de foto)

....en erna...

Fleur en Bente zijn met kaartjes onder de noemer ’In actie voor haarwensen’ langs de deuren gegaan om eigengemaakte sleutelhangers te verkopen. Bij mensen die niet thuis waren gooiden ze het kaartje in de bus. ,,Veel mensen gaven meer dan de twee euro die ze vroegen’’ legt Martine uit. Ook op school werd uitgebreid meegedaan. ,,We hebben karweitjes gedaan voor geld’’, legt Fleur aan de kapster uit. Ze weten ook waar ze het voor doen: ze hebben filmpjes bekeken van Stichting Haarwensen, waarin uitgelegd hoe je een pruik maakt en waarom.

(Tekst gaat door onder de foto)

De vlechten zijn eraf, nu nog een leuke coupe.
© foto mediahuis

Scheiding

Het haar wordt keurig gekamd - ’wat een mooie scheiding!’ - en in twee strakke vlechten gevlochten. En dan, als ze er allebei klaar voor zijn, gaat resoluut de schaar erin. Ze houden even later allebei twee vlechten in hun hand. Bijzonder, vinden ook de trotse moeders. ,,Hoe voelt dat nou?’’ Veel lichter, maar het voelt wel gek. ,,Wacht maar tot je het gaat borstelen en wassen, dat voelt helemaal gek.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Het resultaat: kort haar en losse vlechten voor Fleur en Bente.
© eigen foto

Zorgvuldig wordt het overblijvende haar in model geknipt. Er gaat nog maar een heel klein beetje af, dan zit het weer perfect en kunnen ze met - best nog wel lang haar - en hun vlechten de straat weer op. Dan mag het haar weer groeien, want de moeders zijn fan van invlechten. En ze hopen dat meer kinderen het goede voorbeeld volgen en hun haar willen doneren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen