Burgemeesters verbieden festival Tomorrowland

De burgemeesters van de Belgische steden Boom en Rumst hebben de vergunningsaanvraag voor Tomorrowland om eind augustus en begin september een uitgestelde editie van het dancefestival te organiseren, geweigerd. Het zou de politie aan mankracht ontbreken om de coronacertificaten te controleren. Bovendien is er volgens de burgemeesters nog geen ministerieel besluit genomen voor evenementen tot 75.000 bezoekers.

De festivalorganisatie spreekt van "een mokerslag, zeer hard en onverwacht". Half mei meldde de Belgische overheid dat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, wel kunnen doorgaan.

Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Het toestaan van festivals en andere grote evenementen is onderdeel van een ‘zomerplan’ waarmee het Overlegcomité van de zes regeringen stap voor stap België weer van het coronaslot af wil halen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.