Amerikaans hooggerechtshof houdt Obamacare in stand

Het Amerikaanse hooggerechtshof tornt niet aan Obamacare, de ziektekostenverzekering die oud-president Barack Obama tien jaar geleden invoerde. De Republikeinen van diens opvolger Donald Trump hadden een verzoek ingediend om de wet achter de regeling ongeldig te verklaren.

Een meerderheid van zeven van de negen opperrechters besloot de Affordable Care Act in stand te houden. Texas en andere Republikeinse staten die de wet aanvochten hebben daar volgens het hof geen juridische grondslag voor. De vraag of de delen van de wet in strijd zijn met de grondwet heeft het hof niet beantwoord.

Het was de derde keer dat het hoogste rechtelijke orgaan van de VS Obamacare ongemoeid laat. De regering van president Joe Biden had er eerder dit jaar op aangedrongen de wet waardoor miljoenen Amerikanen verzekerd zijn voor ziektekosten in stand te houden. Biden had tijdens zijn campagne beloofd de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken en heeft Obamacare inmiddels breder en langer toegankelijk gemaakt.

Hij noemt de beslissing van het hof dan ook een "enorme overwinning voor alle Amerikanen" die voordeel hebben van deze "levensveranderende wet". Meer dan 130 miljoen Amerikanen met bestaande aandoeningen kunnen volgens hem profiteren van Obamacare en in coronatijden zijn daar vele anderen bijgekomen, zegt hij in een verklaring. "Het is tijd om vooruit te gaan en te blijven bouwen aan deze mijlpaalwet."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.