Keepster Anne Veenendaal verliest concurrentiestrijd en moet genoegen nemen met plek op de tribune in Tokio

Ook in 2019 werd Anne Veenendaal met Oranje Europees kampioen, net als in 2017. In 2018 pakte ze bovendien de wereldtitel en de Champions Trophy.
© Archieffoto
Hilversum

Anne Veenendaal zal het doel van de Nederlandse hockeydames niet verdedigen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De Hilversumse (25), die uitkomt voor Amsterdam, heeft de concurrentiestrijd met Den Bosch-keepster Josine Koning verloren en moet genoegen nemen met een plek als reserve.

In de afgelopen jaren liet bondscoach Alyson de twee om en om opdraven, ook tijdens grote toernooien als het WK, de Pro League en onlangs nog het met goud afgesloten EK in Amstelveen, waar Veenendaal onder meer de halve finale tegen België speelde. Tijdens de Spelen mag er echter maar één keepster deel uitmaken van de wedstrijdselectie. De tweede keepster - in dit geval Veenendaal dus - traint wel mee met Oranje, maar moet tijdens de wedstrijden op de tribune plaatsnemen en mag daar slechts in geval van nood van afkomen.

(Tekst gaat onder de foto verder)

Tijdens het afgelopen EK, vorige week in Amstelveen, keepte Anne Veenendaal nog met rugnummer 1 en Josine Koning met rugnummer 22.
© Foto ANP

Lidewij Welten behoort wél tot de definitieve spelersgroep van Annan. Het was lange tijd onzeker of de tweevoudig olympisch kampioene (2008 en 2016) de eindselectie zou halen. Half mei liep ze bij haar club Den Bosch een dijbeenblessure op in de kampioenswedstrijd tegen Amsterdam (1-0). Daardoor moest de 30-jarige aanvalster het EK aan zich voorbij laten gaan. Welten is goed voor dik 200 interlands en veroverde naast twee keer olympisch goud ook twee wereldtitels.

Annan heeft ervoor gekozen om op 11 juli met vijf reservespeelsters naar Japan af te reizen. Naast Veenendaal zijn ook Sanne Koolen (Den Bosch), Freeke Moes (Amsterdam) als eerste reservespeelsters aangewezen. Indien de zestien speelsters uit de definitieve selectie en de drie eerste reserves fit zijn, vliegen Kyra Fortuin (SCHC) en Stella van Gils (Pinoké) nog voor de start van de Spelen terug naar Nederland. Tijdens het eerste deel van de voorbereiding, in Nederland, traint ook Ilse Kappelle (Amsterdam) nog mee.

De olympische selectie: Felice Albers, Ireen van den Assem, Margot van Geffen, Eva de Goede, Marloes Keetels, Josine Koning, Laurien Leurink, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Laura Nunnink, Malou Pheninckx, Pien Sanders, Lauren Stam, Maria Verschoor, Xan de Waard, Lidewij Welten.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen