Werken naast je bijstandsuitkering, mag je je geld dan wel of niet houden? In Den Helder wordt het iets makkelijker

Vanaf 1 juli is het in sommige gevallen mogelijk om naast de bijstandsuitkering ook het inkomen uit werk te behouden.
© Foto ANP
Den Helder

Het wordt in de gemeente Den Helder in sommige gevallen makkelijker om naast een bijstandsuitkering ook het inkomen uit werk te behouden.

Dat komt doordat de gemeente de beleidsregel ’Vrijlating van inkomsten Participatiewet, IOAW en IOAZ’ actueler maakt. Bij de berekening van de bijstandsuitkering worden vanaf 1 juli de inkomsten uit werk gedeeltelijk niet meegenomen. De zogenaamde inkomstenvrijlating.

Drie

Die vrijlating geldt niet alleen bij een bijstandsuitkering, maar ook bij een IOAW-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) of een IOAZ-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen).

Er zijn drie situaties waarin er sprake is van inkomstenvrijlating. Bij gewone inkomstenvrijlating: naast de uitkering zes maanden lang behoud van 25% van de inkomsten tot maximaal € 220,00 per maand.

Inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders: naast de uitkering mag na de zes maanden gewone vrijlating nog 30 maanden 12,5% van de inkomsten tot maximaal € 137,46 per maand behouden worden.

Inkomstenvrijlating bij een medische urenbeperking: als door medische redenen niet fulltime gewerkt kan worden mag na de gewone inkomensvrijlating van zes maanden, 15% van de inkomsten uit werk tot maximaal € 139,41 per maand behouden worden naast de uitkering. De vrijlating geldt zolang de medische beperking aanwezig is.

Tijdelijk

De vrijlating van inkomsten is in veel gevallen tijdelijk. Mensen met een baan en uitkering die willen weten of ze in aanmerking komen voor een gedeeltelijk vrijlating van inkomsten, kunnen contact opnemen met hun consulent van team Participatie. Team Participatie is op elke werkdag tussen 8.30 en 12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 140223. Ook schriftelijk een verzoek indienen voor een inkomstenvrijlating is mogelijk.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.