Enkhuizen wil Witte Anjer Perk als waardering voor veteranen, Bovenkarspel krijgt er al een

Een witte anjerperk als herdenkingsplek.
© eigen foto
Enkhuizen

Ook Enkhuizen zou een perkje met witte anjers in de gemeente moeten planten, als symbool van erkenning en waardering voor veteranen. Dat vindt het CDA.

De partij zet zich in voor een perk met witte anjers, dat in de weken voorafgaand aan Nederlandse Veteranendag bloeit.

Het Witte Anjer Perkje is een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag, dat elk jaar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag organiseert op de laatste zaterdag van juni.

Samen met verschillende veteranenambassadeurs doen zij de oproep om in elke Nederlandse gemeente een Perkje aan te planten. Ze liggen al in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leeuwarden. CDA’er Jan van der Werf vindt het hoogste tijd dat Enkhuizen hierbij aanhaakt.

,,Onze veteranen hebben hun leven vaak op het spel gezet voor onze vrijheid. Daar zijn zij terecht trots op en wij natuurlijk ook. Met een Witte Anjer Perkje laten we aan onze lokale veteranen onze dankbaarheid en waardering zien. Een kleine moeite, maar een ontzettend mooi gebaar.”

Oorlogsgebieden

Nederland heeft rond de 110.000 veteranen, die in oorlogsgebieden actief zijn geweest. Van Joegoslavië tot Nieuw-Guinea en van Afghanistan tot Congo. ,,Veel mensen weten niet wie er veteraan is, maar ze wonen ook in onze gemeente. De buurvrouw zou bijvoorbeeld zomaar veteraan kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat er ook in onze gemeente ruimte is voor veteranen en daarover het gesprek aan te gaan met elkaar.’’

Het feit dat ook dit jaar door corona geen veteranendag kon worden gehouden in West-Friesland maakt de behoefte aan een plek om samen te komen nog belangrijker, vindt Van der Werf. ,,Een blijvende vorm van respect in combinatie met voorlichting zou mooi zijn.’’

De fractie heeft vragen gesteld aan het college over het initiatief. Wordt dat niet overgenomen, dan wil het CDA een motie indienen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen