Snel afscheid van het verplichte mondkapje?

In de buitenlucht van de ArenA hielden koning Willem-Alexander en koningin Maxima zich aan de mondkapjesplicht.
© Foto ANP
1/2
Amsterdam

Hebben mondkapjes hun langste tijd gehad? Nu de besmettingscijfers dalen zou het afscheid van de draagplicht ook bij het kabinet als discussiepunt op tafel liggen.

,,Oeps, vergeten!” Een man bestelt een speltbrood bij de bakker en wordt gewezen op zijn blote gezicht. Snel trekt hij een wegwerpvod uit zijn broekzak. ,,Ik wijs mensen er wel op”, zegt de verkoopster. ,,We moeten nog even volhouden met z’n allen.”

Het afschaffen van de mondkapjesplicht staat als een van de laatste versoepelingen op het programma. Maar op straat lijkt de noodzaak van een warm mondmasker al minder te worden gevoeld. ,,Ik ben gevaccineerd”, zegt een oude dame aan de balie van de apotheek. Niettemin krijgt ze een gratis mondkapje, dat ze moet opzetten om naar de uitgang te lopen.

Vrijwillig

Op het niet dragen van een mondkapje in winkels, restaurants en andere publieke binnenruimtes staat sinds 1 december 95 euro boete. Op 1 juni is de tijdelijke coronawet, waarin ook de mondkapjesplicht is geregeld, weer met drie maanden verlengd. Toch gaan binnen het kabinet stemmen op er eerder mee te kappen. Net zoals Denemarken en Israël. Of maak het dragen vrijwillig, of alleen verplicht in het openbaar vervoer, opperen enkele OMT-leden. Want de vaccinatiecijfers pieken, de bemettingscijfers dalen en de ziekenhuizen stromen leeg.

Op de vraag van I&O Research waar we ons het meest op verheugen ’na corona’ antwoordde twee derde van de Nederlanders: het einde van de mondkapjesplicht. Ook Stichting Bewust Nederland kan niet wachten en spande een kort geding aan tegen de staat. Met de draagplicht zouden ’grondrechten van burgers worden geschonden’. Donderdag doet de rechtbank uitspraak.

Het nut van mondkapjes werd vorig jaar al door RIVM-baas Jaap van Dissel betwist. Al toonden onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut recent aan dat correct gebruikte mondkapjes juist wel werken in de strijd tegen het coronavirus.

’We zijn er nog niet’

,,Mijn dringende advies: schaf de mondkapjes nog niet af”, zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Red-Teamlid. ,,De besmettingscijfers zijn spectaculair gedaald, maar we zijn er nog lang niet. We zitten nog steeds op 60 besmettingen per 100.000 inwoners per week. Pas bij de grenswaarde 5 tot 10 op 100.000 kun je alle basismaatregelen loslaten.”

Delta-variant

,,Een hele grote groep is nog niet gevaccineerd, of heeft maar één vaccinatie. We zien ook dat in Nederland de Delta-variant toeneemt. Vorige week zaten we op een half procent van de besmettingen, nu al op 10 procent in sommige regio’s. Boris Johnson heeft versoepelingen nog vier weken uitgesteld. Ze zijn beducht zijn voor de Delta-variant. Die is 60 procent besmettelijker en mensen worden ernstiger ziek. Oók gevaccineerden. Alleen niet zo erg dat ze naar het ziekenhuis moeten. Het aantal besmettingen in Engeland stijgt maar is lager dan bij ons.”

,,En hoe erg is het dragen van een mondkapje? Afschaffen is met een pennenstreek gebeurd. Maar laten we nog even wachten.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen