Het dak van de Arena is open bij Nederland-Oostenrijk. Als het Donetsk-scenario zich nou maar niet herhaalt

Drie fans van Oekraïne trotseren het noodweer.
© Foto EPA

De Uefa heeft woensdag de knoop doorgehakt: het dak van de Johan Cruijff Arena is donderdagavond open tijdens Nederland-Oostenrijk.

Vanwege de hitte en mogelijk onweer was het de vraag of het dak open of dicht moest zijn. Open dus, zo is besloten.

Als nou maar niet hetzelfde gebeurt als in Donetsk op het EK van 2012. Daar werd de wedstrijd Oekraïne-Frankrijk al na zes minuten gestaakt vanwege een ongelooflijk noodweer. Scheidsrechter Björn Kuipers dirigeerde de spelers naar binnen toen donder en bliksem boven het stadion tekeergingen.

In het half uur voorafgaand aan de wedstrijd werd de lucht boven de Donbas Arena al donkerder en donkerder, tot ie pikzwart was. Tijdens de volksliederen brak de hel los. Met bakken kwam het water uit de lucht. In een mum van tijd stonden er op diverse plekken van het veld enorme plassen. Toen vervolgens het onweer ook nog eens heftiger werd en nog dichterbij kwam, zei Kuipers ’inrukken!’

Ook veel toeschouwers verlieten hun stoel en zochten een veilig heenkomen in de ’ring’ rond de tribunes. Het oponthoud duurde uiteindelijk een uur. Het onweer was verdwenen en de grasmeesters waren erin geslaagd het veld weer bespeelbaar te maken.

Daarna werd de wedstrijd hervat. Frankrijk won met 2-0. Veel succes bracht het toernooi de Fransen verder niet. In de eerste knock-outronde was Spanje te sterk. Oekraïne strandde al in de groepsfase.

Scheidsrechter Björn Kuipers dirigeert de spelers naar binnen.
© Foto EPA/Joeri Kotsjetkov

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen