Biden en Poetin aan eerste topontmoeting begonnen

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden zijn in de Geneefse Villa La Grange aan hun eerste topontmoeting begonnen. Die zou volgens zegslieden langer dan vier uur kunnen duren. Poetin sprak aan het begin de bijeenkomst de hoop uit dat het een "productief" gesprek gaat worden.

Beide leiders arriveerden in hun presidentiële limousine, Poetin in zijn relatief nieuwe 'Russische Rolls Royce', een Aurus Senat, en Biden met de beroemde Cadillac die The Beast wordt genoemd. De Zwitserse president Guy Parmelin heeft de leiders op het bordes van de villa ontvangen en kort in het Frans toegesproken.

De twee schudden elkaar glimlachend de hand en zijn naar binnen gegaan. Ze spreken elkaar eerst even met de ministers van Buitenlandse Zaken erbij en dan gaan ze zonder die bewindslieden in gesprek. Doel is de jarenlange verslechtering van de betrekkingen een halt toe te roepen. En als de twee een goed gesprek hebben is het volgens waarnemers al een enorme stap vooruit. Beide partijen verwachten weinig concreets uit de top

Conflicten

De twee krijgen volgens het programma geen lunch, enkel koffiepauzes. Maar een nabijgelegen restaurant heeft volgen plaatselijke media de opdracht gekregen versnaperingen voor de top te verzorgen. Er staat ook geen gezamenlijke persconferentie na afloop op het programma, maar aangenomen wordt dat de twee los van elkaar de pers een toelichting zullen geven over het verloop van hun gesprek

De twee mogendheden hebben al jaren een reeks conflicten. Biden en Poetin hebben dus voldoende gespreksstof zoals de vermeende cyberaanvallen van Russen die om politieke of criminele redenen zouden worden uitgevoerd, de slepende strijd in Oekraïne waar in Russische ogen in 2014 met westerse steun een staatsgreep is gepleegd, de Russische annexatie van de Krim, de gaspijplijn voor Russisch aardgas van Nordstream 2, wapenbeheersing, mensenrechten, het uitwisselen van gevangenen en regionale kwesties zoals Syrië en Iran.

De 18e-eeuwse Villa La Grange staat op een heuvel aan de zuidoostelijke oever van het meer van Genève. Aan de andere kant van het meer hielden in november 1985 hun voorgangers Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan een historische top. Daar kwam weinig concreets uit, maar de twee leiders bleken goed met elkaar overweg te kunnen. Dat was volgens waarnemers erg belangrijk in die dagen van Koude Oorlog en in de nadagen van de Sovjet-Unie. De top in een villa genaamd Fleur D'Eau aan het meer in Versoix werd destijds geprezen als het begin van het einde van de Koude Oorlog.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.