Geen ’mannetjes’ rond de Johan Cruijff Arena, maar nog wél kaartjes. Ja, het is een raar toernooi | EK-column

Amsterdam

Raar maar waar: voor de wedstrijd Nederland-Oekraïne waren eind vorige week nog kaartjes te koop. Gewoon via de site van de Uefa.

Goedkoop waren ze niet (duurste categorie 185 euro, tweede categorie 125 euro) maar ze waren er wel. En het waren de oorspronkelijke prijzen, dus zonder de oplichterstoeslag van doorverkopers.

Prijsvragen

Het moet haast wel een unicum zijn dat er drie, vier dagen voor een EK-wedstrijd van Oranje nog via de officiële weg kaartjes te krijgen waren. Normaal gesproken zijn zulke duels lang van tevoren stijf uitverkocht. Alleen via prijsvragen, een vriend bij een sponsor of de zwarte markt zijn dan op het laatste moment nog kaarten te krijgen.

Anders

Onlangs kwamen er extra kaartjes beschikbaar, omdat er in de Arena toch wat meer toeschouwers naar binnen mochten dan eerst was afgesproken: niet 12.000 maar 16.000 supporters mochten er zondagavond bij zijn. Van die vierduizend extra kaartjes waren er vorige week dus nog wat beschikbaar. Dat zegt eigenlijk alles over dit EK: het is anders dan anders, in veel opzichten.

Poespas

Waarschijnlijk zagen veel fans de poespas rond een stadionbezoek niet zitten en wilden ze daarom niet alles op alles zetten om een kaartje te bemachtigen. Wie naar Nederland-Oekraïne wilde, moest eerder op de dag een sneltest laten doen en was daarna gebonden aan een bepaalde tijd waarop hij of zij naar binnen mocht.

’Petten en sjaals’

Rond het stadion ontbrak bovendien veel van de gebruikelijke sfeer. Geen muziek, geen vertier, nauwelijks eetkramen, geen mannen met een handeltje in ’Programma’s, Petten en Sjaals!’ En wat ook ontbrak: rondhangende ’mannetjes’ die je zo nonchalant mogelijk vragen of je nog op zoek bent naar een kaartje. Ja, het is een raar EK.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen