Versoepelen is fijn, maar verlos ons nu eerst van die irritante mondkapjes | Commentaar

Afgelopen weekend ging een heugelijke dag in stilte voorbij. Voor het eerst in lange tijd was er geen nieuws uit de verpleeghuizen. Geen nieuwe besmetting, geen dode, gewoon een dag als alle anderen voordat covid-19 onze verpleeghuizen in een dodelijke omhelzing nam.

Een gezegende stilte dus. En een mooi bewijs dat het virus nu echt op zijn retour is. De snelheid waarmee Nederland nu afscheid neemt van allerlei vervelende maatregelen is verheugend hoog. Eerst openden de kappers en de winkels. Eerst de scholen en de terrassen en nu kunnen we al met duizenden genieten van de Oranjeleeuwen, die de titel op een haartje na te pakken hebben. En ook de economie veert sterker op dan gedacht. Volgens De Nederlandsche Bank zijn we aan het einde van het jaar de covidcrisis al weer te boven. Ons optimisme kent geen grenzen.

Tijd dus om ook eens stil te staan bij de basisregels. Vooral die van de mondkapjes in publieke ruimtes. Die worden irritanter na iedere versoepeling. Dat is ook goed te zien op straat. Steeds meer neuzen gluren over het randje heen en op de ponten zakken ze bij steeds meer mensen helemaal tot onder de kin. We zijn ze zat. Spuugzat.

En hoe zat het ook al weer met het nut van de kapjes? RIVM-baas Van Dissel was een uitgesproken tegenstander van de mondkapjesplicht. En wetenschappelijk bewijs dat ze een bijdrage leveren aan het afremmen van de verspreiding van het virus, kwam er pas laat en doet wel erg academisch aan. In recent onderzoek van het Max Planck Instituut wordt voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat mondkapjes de verspreiding van corona remmen. Maar dan wel in een samenleving waar iedereen een kapje draagt en dat moet ook nog eens van onberispelijke kwaliteit zijn.

Mondkapjes zijn een crime, tenzij je er natuurlijk een leuke cent aan kunt verdienen zoals Sywert van Lienden. Ze zijn asociaal en vervuilen bovendien onze maatschappij. Officieel staat het afschaffen van de mondkapjesplicht pas als een van de laatste versoepelingen op het programma. Dat zou betekenen dat we ons gehate bovenstukje nog een hele warme zomer op moeten houden. Niet te doen. Laten vallen die maskers, kabinet. Het liefst al aanstaande vrijdag.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.