Texel profiteert van vakantieplannen Nederlanders en Duitsers. 35 procent van de Nederlanders en zestig procent van de Duitsers moet nog boeken voor deze zomer

Vorig jaar zomer gingen extra veel Nederlanders op vakantie naar Texel.
© Archieffoto René Pop
Den Burg

De vakantieboekingen op Texel voor deze zomer blijven door corona achter. VVV Texel verwacht in juni echter nog veel boekingen. De Nederlanders verblijven ook dit jaar meer in eigen land en bij de Duitsers scoort Nederland hoog als buitenlandse bestemming.

Dat blijkt recent onderzoek van onderzoeksbureau Trends & Tourism, dat werd uitgevoerd in opdracht van het toeristisch kennisplatform KADO Texel.

,,Wij zien en horen dat door de onzekerheid rond corona veel Texelse ondernemers moeite hebben met het inschatten van het hoogseizoen en wat dit betekent voor hun bedrijf’’, zegt Wil Steenhof, voorzitter van de KADO-stuurgroep. ,,We vonden het waardevol om te onderzoeken wat de vakantieplannen zijn onder onze doelgroep, zodat ondernemers op het eiland beter in staat zijn hierop te anticiperen.’’

De doelgroep van Texel bestaat voornamelijk uit consumenten in de leeftijd van dertig tot zeventig jaar uit Noord- en Zuid-Holland en het Duitse Noordrijn-Westfalen.

Helft

Tweederde van de Nederlanders ging voor de coronacrisis naar het buitenland. Uit het onderzoek blijkt dat dit jaar nog altijd de helft in eigen land blijft. Ook de bewoners van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen blijven meer in eigen land. Maar Nederland staat in Duitsland als favoriete buitenlandse bestemming wel op de tweede plek, direct na koploper Spanje.

Als het gaat om lange zomervakanties moet niet minder dan zestig procent van de Duitsers en 35 procent van de Nederlanders nog boeken. Veel mensen die nog niet geboekt hebben, willen dat in juni alsnog gaan doen. Hierdoor lijkt Texel ook dit seizoen op een goede bezetting te kunnen rekenen.

Nog veel plekken vrij

Volgens VVV-directeur Frank Spooren is er tot en met september nog voldoende verblijfsaccommodatie beschikbaar op het eiland. ,,Pre corona, bijvoorbeeld in 2019, was er in deze fase van het jaar veel minder beschikbaarheid, dus die extra boekingen zijn nodig om pre-corona-niveaus te kunnen evenaren. De Nederlandse en Duitse consumenten nemen tot nu toe een afwachtende houding aan.’’ Hij ziet wel dat de Duitse boekingen weer op gang lijken te komen sinds afgelopen donderdag.

Duitsland kreeg op 10 juni kleurcode geel. Daarmee hoeven Duitse toeristen geen negatieve PCR-test meer te hebben als ze Nederland binnenkomen en hoeven ze niet meer in quarantaine. Ook is het advies vervallen om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.