Yanne Dorenbos was bijna gestopt met wielrennen. Maar de Castricummer zette de pijn om in plezier en fietst weer bij het NK tijdrijden

Yanne Dorenbos: „Ik was te gefocust op de pijn. In plaats van de blessure weg te denken, voelde ik alles in mijn kuit.’’
© Foto Ron Pichel
Castricum

Wielrenner Yanne Dorenbos reed door een blessure ruim een jaar geen koersen, toch wist hij zich bij een van zijn eerste wedstrijden te plaatsen voor het NK tijdrijden voor beloften.

Yanne Dorenbos was bijna gestopt met wielrennen. De 20-jarige Castricummer was de wanhoop nabij: zijn kuitblessure ging maar niet over. Uiteindelijk zorgde een sportpsycholoog voor de ommekeer. „Naast mijn ouders heb ik veel te danken aan mijn vriendin, zij heeft ervoor gezorgd dat ik niet heb opgegeven. Hoewel ze geen fietser is en ik haar ontmoet heb toen ik geblesseerd was, had ze door hoeveel plezier ik in het wielrennen had.”

Het begon in de winter van 2019. Dorenbos kreeg tijdens het fietsen last van zijn hamstring en later ook van zijn kuit. „Het deed zoveel pijn, dat ik mijn benen niet meer rond kreeg. En het werd steeds erger, uiteindelijk lukte een ritje van een paar minuten naar de supermarkt al niet meer. En dat is heel frustrerend voor een topsporter.”

Niets hielp

Dorenbos was bij de jeugd een talent op de baan - hij won verschillende NK medailles - en beproefde de laatste jaren zijn geluk ook op de weg. Maar van de winter van 2019 tot eind vorig jaar zat hij bijna niet meer op de fiets. „Ik kwam niet verder dan een uurtje per week, dan rijd je niet de kilometers die je normaal gewend bent. Ik heb er alles aan gedaan om eraf te komen, van fysiotherapie tot een MRI-scan aan toe, maar niets hielp.”

Totdat hij met een sportpsycholoog ging praten. „Ik was te gefocust op de pijn. In plaats van de blessure weg te denken, voelde ik alles in mijn kuit. Ik ging zelf op zoek naar de pijn. Op een gegeven moment kon ik een half uurtje fietsen, maar na precies dertig minuten begonnen de klachten weer, omdat ik dacht dat ik niet verder kon. Na de gesprekken met de sportpsycholoog ging het gelukkig snel beter en sinds januari ben ik weer helemaal pijnvrij. Ik beleef nu weer heel erg veel plezier met het fietsen en ik geniet van elke training.”

De Noord-Hollander stapte afgelopen winter van de Utrechtse club De Volharding over naar Rennersclub Jan van Arckel uit Arkel. „Bij de eerste gezamenlijke trainingen was ik nog een van de de minsten, maar ik heb me echt heel erg aan het niveau van de andere jongens op kunnen trekken. Dat heeft mij echt enorm gemotiveerd. Inmiddels ben ik daardoor een van de sterkere renners.”

Tot zijn eigen verrassing werd Dorenbos onlangs in Enkhuizen zevende tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het NK tijdrijden voor beloften. „Niet alle Nederlandse toppers stonden aan het vertrek, maar wel de Nederlands kampioenen van 2020 op de weg en tijdrit. Ik had echter niet gedacht dat ik al zo goed zou zijn.”

Woensdag staat hij daardoor aan de start van het NK in Emmen. Onlangs verkende hij het parkoers al met zijn teamgenoten. „Het parkoers is twee keer zo lang als in Enkhuizen: we rijden twee rondjes van vijftien kilometer. Bovendien zit er ook een klimmetje in van zestien procent; de Muur van Emmen. Ik ga er echter zonder verwachting heen: veel wedstrijden heb ik nog niet gereden namelijk. Ik ben niet verder gekomen dan een paar clubkoersjes.”

Dat er vorig seizoen door corona bijna geen wedstrijden waren, is misschien nog wel een voordeel voor Dorenbos. „Jongens die wel fit waren, hebben soms maar vijf grote koersen gereden. Maar voor de ontwikkeling van die renners is het natuurlijk niet goed; helemaal niet voor de coureurs die nog een profcontract proberen te verdienen.”

Dorenbos is nu derdejaars beloften, volgend jaar is zijn laatste jaar. Hij wilde de afgelopen jaren proberen te kijken hoe ver hij kon komen met het fietsen, maar de blessure gooide roet in het eten. Nu probeert hij niet te ver vooruit te kijken. „Op dit moment is het moeilijk een programma te maken; veel wedstrijden worden uitgesteld of afgelast. Ik richt me daarom eerst op het NK tijdrijden. Zaterdag rijd ik daarna het NK op de weg: daar heb ik me ook voor geplaatst. Die wedstrijd wordt verreden over een zwaar parkoers op de VAM Berg in Drenthe. Dat wordt een nerveuze koers: mijn eerste sinds 2019. Dus hopelijk kan ik zo lang mogelijk mee.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen