Premium

’Deze steen kan zeker weer honderd jaar mee’; bijna geruimd graf van Paul Rink in Edam ziet er dankzij curieuze actie nu tiptop uit

’Redder’ Erik van den Tillaart (midden) bij Rinks herstelde graf. Hij wordt geflankeerd door zijn broers Kees (links) en Piet.
© Foto Jan Schilder
Edam

Het graf van kunstschilder Paul Rink kan weer jarenlang mee. In het bijzijn van ’redder’ Erik van den Tillaart is de gerestaureerde steen teruggelegd op zijn plek.

Het blijft een curieus verhaal hoe een Brabander het stuk Edams historisch erfgoed heeft behoed voor de ondergang. Erik van den Tillaart raakte bij toeval in de ban van kunstenaar Paul(us) Rink (1861-1903), die net als hij in Veghel is geboren. Zijn fascinatie bracht hem op het spoor van het graf van Rink in Edam. Het verkeerde in een erbarmelijke staat en bleek op de nominatie staan om te worden geruimd. Van den Tillaart legde contact met de kunststichting Artist kom binne in Edam-Volendam en het balletje ging rollen. Uiteindelijk stelde de gemeente geld beschikbaar om de gebarsten steen met slecht leesbare letters te restaureren.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen