Provincie zet streep door verslaafdenopvang in Haarlem

Haarlemmers demonstreerden in april tegen de locatiekeuzes voor de Domus Plus en Skaeve Huse.
© Archieffoto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

De provincie Noord-Holland is niet van plan een ontheffing te verlenen voor de komst van verslaafdenopvang Domus Plus aan de Robertus Nurksweg in Haarlem. De locatie ligt binnen het schootsveld van de Stelling van Amsterdam en is daarom ongeschikt.

Dat heeft de provincie in een brief aan de gemeente Haarlem laten weten. ’Landschappelijke waarden prevaleren hier boven elke vorm van stedelijke ontwikkeling’, luidt het oordeel.

De Stelling van Amsterdam bestaat uit 45 forten en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De beoogde locatie voor de Domus Plus, op een grasveld langs de Robertus Nurksweg in Haarlem-Oost, ligt in de schootcirkel van de fort bij de Liebrug bij Haarlemmerliede. Nieuwe bebouwing is daarom niet toegestaan, aldus de provincie.

Nieuweweg

De Robertus Nurksweg is een van de twee locaties die het stadsbestuur op het oog heeft voor de komst van de opvang. De andere locatie is een oude boerderij aan de Nieuweweg, ten oosten van het burgemeester Reinaldapark.

Die locatie is al langere tijd de favoriet van het college. De buurt voelt echter niets voor het plan om daar 25 daklozen op te vangen. In april demonstreerden zij op de Grote Markt.

De gemeenteraad droeg het college om die reden in april op om ook de Robertus Nurksweg mee te nemen in de afweging. Nu die locatie uit de race is, lijkt de komst van de opvang langs de Nieuweweg een stap dichterbij.

Over de bouw van zes ’skaeve huse’ - huizen voor mensen met antisociaal gedrag - is geen discussie meer in de politiek. Die komen aan de Vergierdeweg in Noord terecht.

Op 24 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de locatiekeuze voor de Domus Plus.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen