Er hangen hele slierten van webben over het fietspad en de bomen zien er ’spookachtig’ uit. Allemaal de schuld van de rups van de spinselmot

De bomen langs het sportcomplex van DWOW worden ook kaalgevreten.
© Foto Gertjan Brouwer
Wieringerwerf

’Spookachtige bomen’ noemt de gemeente Hollands Kroon het. Want er blijft weinig groens over van de bomen die door de rups van de spinselmot worden kaalgegeten.

Gertjan Brouwer uit Wieringerwerf pakte zijn camera erbij toen hij over het pad langs het plaatselijke sportcomplex van DWOW liep. De bomen zagen helemaal wit van de webben, achtergelaten door de rups van de spinselmot. ,,Er hangen zelfs hele slierten over het fietspad heen.”

Meerdere plekken in de regio worden geteisterd door de rups, die met al zijn webben zorgt voor een spookachtige vertoning. Is het niet in Middenmeer, dan wel in Wieringerwerf, maar zelfs tientallen kilometers verderop in Warmenhuizen duiken ze op.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een foto van een kaalgegeten boom in Middenmeer.
© Foto Hollands Kroon

De gemeente Hollands Kroon hecht er waarde aan de bewoners te informeren over de rupsenplaag. Zodra de beestjes gaan verpoppen, komt de struik weer in het blad, meldt de gemeente. ’De rupsen leveren geen gevaar, het ziet er wel apart uit. De webben verdwijnen vanzelf weer.’

Voor Gertjan Brouwer een geruststelling. ,,Ik heb het gelezen, gelukkig valt het mee. Ik heb ook geen last van jeuk.” De Wieringerwerver maakt ’niet zomaar doodleuk foto’s.’ ,,Meestal ben ik er wel serieus mee bezig, ga ik even door mijn hurken als dat een betere foto oplevert. Ik heb even gewacht tot de zon er mooi achter zou vallen.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.