Teller gedupeerden toeslagenaffaire in Gooise Meren inmiddels op 65; Gemeente neemt schulden niet over, wel hulp via eigen contactpersoon

Gemeentehuis Gooise Meren.
Gooise Meren

De gemeente Gooise Meren heeft inmiddels 65 gedupeerden van de toeslagenaffaire rond de kinderopvang in beeld. Zij worden bijgestaan door een vast contactpersoon bij de gemeente. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van D66.

Deze partij wilde van de gemeente weten of zij het voorbeeld van Rotterdam wil volgen. Daar werd begin vorige maand besloten dat de schulden van de slachtoffers van de toeslagenaffaire worden overgenomen door de gemeente, omdat het te lang duurt voordat de overheid hen helpt.

Precedent

Gooise Meren is dat niet van plan. Niet alleen wordt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten opgeroepen om het voorbeeld van de havenstad niet te volgen, zodat alle gedupeerden een gelijke behandeling krijgen, Gooise Meren is ook bang dat een dergelijk besluit een precedent schept. ’De gedupeerden zijn door toedoen van een overheidsinstantie in de (financiële) problemen gekomen. Schulden overnemen kan een verwachting wekken bij andere inwoners met financiële problemen dat de gemeente schulden kan overnemen’, aldus het college. Inmiddels is overigens al bekend dat de Belastingdienst de schulden overneemt.

Hulpvragen

Wel zegt Gooise Meren met alle tot nu toe bij de gemeente bekende slachtoffers persoonlijk contact te hebben gehad via een vast contactpersoon bij de gemeente. De hulpvragen van deze inwoners zijn in kaart gebracht en de benodigde hulp is ingezet. Zo hebben vijf van 65 gedupeerden financiële hulp gekregen en zitten vier van de 65 inwoners in een schuldentraject bij de gemeente.

Afgelopen december waren pas 18 gedupeerden bekend bij de gemeente, dat aantal is de afgelopen maanden flink opgelopen. Het college zegt in de antwoorden aan D66 niet uit te sluiten dat dit aantal nog verder toe neemt.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen