Samen voetbal kijken mag wel in de bioscoop maar niet op het terras. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad gaat zijn best doen voor horeca

Zaanstad

Samen voetbal kijken mag niet in de horeca maar wel in de bioscoop. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad kan het wel uitleggen, maar hij vindt het krom.

Hamming kondigde donderdag in zijn vaste corona-update op dat hij gaat bepleiten dat ook de horeca beeldschermen mag neerzetten om naar het Europees Kampioenschap voetbal te kijken.

Voor de horeca geldt nu de landelijke regel dat er geen beeldschermen mogen komen. Daarmee probeert de rijksoverheid te voorkomen dat er grote feesten ontstaan waar besmetting op de loer licht. Bovendien moet de horeca om tien uur dicht en dan is het voetbal nog niet afgelopen. In de bioscopen geldt een maximum aantal bezoekers. Maar wat er getoond wordt en hoe laat het wordt, daar zeggen de regels niets over.

Pathé

En dus kunnen voetballiefhebbers op de site van Pathé kaartjes bestellen om samen te kijken en moeten horecabezoekers zich anders zien te vermaken.

Hamming: ,,Een paar weken geleden gingen de terrassen open en de bioscopen nog niet. Nu is het andersom.’’

Mocht de lobby slagen voor verruiming van de horeca zodat er wel voetbal te zien is, dan komen de beveiligers in het centrum terug, kondigt Hamming aan. Nu zijn zij weg omdat hun aanwezigheid niet meer nodig was.

Zaanstad gaat voortaan in de hele regio Zaanstreek-Waterland het naleven van verplichte quarantaines controleren. In eerste instantie checkt het RIVM met telefonische steekproeven of mensen zich aan de regel houden. Is er een verdenking, dan neemt de gemeente dat over. Quarantaine geldt momenteel voor reizigers uit de meeste Zuid-Amerikaanse landen en uit India en Zuid Afrika.

De afzondering geldt voor tien dagen of als er na minimaal vijf dagen een negatieve test is. Zaanstad heeft twee extra toezichthouders aangetrokken om de komende zeven maanden mensen thuis te bezoeken. Een overtreding komt neer op een boete van 339 euro.

De eerste twee meldingen van mogelijke overtredingen zijn al binnen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen