Judoka De Wit na WK-brons: ’Dit is heel mooi voor mij’ [video]

Frank de Wit viert zijn WK-medaille.© AFP

ANP
BOEDAPEST

Voorafgaand aan de wereldtitelstrijd in Boedapest kondigde judoka Frank de Wit al aan dat hij in gedachten nog niet in Tokio was. Dat komt later wel. De motivatie om er ook op het WK vol voor te gaan vertaalde zich voor de 25-jarige Heemskerker woensdag in brons op het WK in de klasse tot 81 kg. "Dit is ook heel mooi", zegt hij in een eerste reactie.

"Ik had inderdaad gezegd, eerst Boedapest, dan Tokio", zegt De Wit vanuit de Hongaarse hoofdstad, kort na de huldiging. "En zo sta ik er nu nog steeds in. Op het WK stonden vandaag in mijn klasse 80 judoka's, op de Olympische Spelen zijn dat er 25. Dit toernooi hier is sterker bezet, al ontbraken er wel drie toppers. Daarom is het geweldig dat ik hier een medaille heb gewonnen."

Aan drie grote toernooien nam hij dit jaar deel, drie keer - na de Masters en een grand slam - stond hij op het podium. "Hier in Boedapest won ik van een jongen van wie ik op eerdere WK's twee keer had verloren. Dat geeft dan wel een flinke 'boost'. In de halve finale lag ik snel op m'n rug. Dus er zat niet meer in dan brons, want anders had ik niet zo snel op mijn rug gelegen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Normaal zou het seizoen gezien de prestaties van de afgelopen maanden al zijn geslaagd voor de atleet, die in die periode ook nog werd getroffen door het coronavirus. "Maar nu staat ons nog iets te wachten in Tokio. Over 50 dagen is het zover, daar leven we nu naar toe. Maar eerst even een biertje, dan vroeg naar bed, en hopelijk hebben we met TeamNL nog een paar mooie dagen te gaan hier."

Dat het tot nu toe in 2021 goed gaat met de selectie van bondscoach Maarten Arens mag duidelijk zijn.

De Wit: "We pakken hier vandaag twee medailles (de andere was voor Sanne Vermeer), bij alle grote wedstrijden in de wereld staan Nederlanders op het podium. Het is een lastige tijd vanwege corona, maar de manier waarop wij op Papendal hebben kunnen doortrainen is heel goed geweest. Er waren sneltesten en er zijn goede maatregelen genomen. Ik denk dat het ons zeker een licht voordeel heeft gegeven ten opzichte van de rest."

Voor Tokio zijn er geen wedstrijden meer. De Wit gaat niet meer voor trainingsstages naar het buitenland. "Ik blijf lekker thuis en bereid me net zo op de Spelen voor als ik op het WK heb gedaan."

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen