Fijn en gezond door het leven met de kikkererwt

Hanneke van den Berg

Kikkererwten. Dat zijn toch van die grote gele erwten waar je hummus mee kunt maken? Klopt. Maar dat je er zo ontzettend veel meer mee kunt doen, laten Lucrees van Groningen en Marietje Bosma zien in ’Het Kikkererwtenkookboek’.

De bakermat van de kikkererwt ligt in het Midden-Oosten. De geschiedenis gaat millennia terug terug en is begonnen in Mesopotamië. De oudste archeologische vondsten van deze peulvrucht dateren uit ongeveer 7800 voor Christus. Van daaruit is ze verspreid over de hele wereld en werd ze steeds populairder vanwege de hoge voedingswaarden en de talloze mogelijkheden in gerechten.

Nog steeds ontdekken receptontwikkelaars meer mogelijkheden met deze gele erwt. Zo is enige tijd geleden bekend geworden dat je met het vocht na het koken van de kikkererwt (of de vocht uit een blikje) prachtige aquafaba kunt maken, een vervanger van eiwit in gebak.

Het is echt wonderbaarlijk wat er allemaal mogelijk is met dit erwtje. Sinaasappel-amandeltaart, brood, pannenkoeken. Je kijkt je ogen uit met dit boek en wil meteen de keuken in.

Lucrees van Groningen en Marietje Bosma: ’Het Kikkererwtenkookboek. Uitg. Bosgro, 24,95 euro.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.