Nieuwbouw neemt toe: 70.000 huizen erbij

Nieuwbouw wordt duurder, is de verwachting.
© archieffoto jan jong fotografie
Amsterdam

De woningbouw neemt volgend jaar toe. In 2022 worden er ongeveer 70.000 nieuwe woningen gebouwd. Aannemers hebben minder materiaaltekort, maar zitten soms nog wel te weinig personeel.

Dat meldt het Economisch Bureau van ING.

Vorig jaar daalde de bouwproductie met 0,8 procent,. Dit was voor het eerst in zes jaar. Er werden minder vergunningen voor bouwprojecten verleend en er waren problemen door stikstofregels. Daarnaast werd er door de onzekere economische situatie minder geïnvesteerd in nieuwe bedrijfspanden.

Wel kregen aannemers het drukker door opdrachten van particulieren. Veel huiseigenaren lieten hun woning verbouwen tijdens de pandemie. Als de particulieren het afgelopen jaar niet zoveel door bouwbedrijven hadden laten doen, was de bouwproductie veel harder gedaald, aldus het rapport. Ondanks coronaregels zoals afstand houden, ondervonden de meeste bouwvakkers weinig hinder op bouwplaatsen en konden ze prima hun werk blijven doen.

Dit jaar is de bouwsector nog aan het herstellen van de afgelopen jaren, aldus ING. In het eerste kwartaal van 2021 kromp de bouwproductie met 1,8 procent. Het aantal bouwvergunningen voor dit jaar neemt inmiddels wel iets toe, maar omdat het gemiddeld anderhalf jaar duurt tot een vergunning uitmondt in een opgeleverde woning, blijft de woningbouwproductie nog onder druk staan.

Volgend jaar verwacht ING voor het eerst weer een toename van nieuwbouw. Geschat wordt dat er zo’n twee procent nieuwbouw bijkomt. Aannemers hebben minder last van tekorten van materialen, zoals hout, staal en plastics dan in 2018. Toen waren de bouwmaterialentekorten het grootst.

Maar sommige materialen blijven de komende tijd nog schaars. In mei dit jaar gaf 11 procent van de bouwbedrijven aan problemen te ervaren door een tekort aan materialen. In 2018 had 20 procent van de bouwers last van tekorten. Productieketens komen langzaamaan weer op gang. Dit jaar wordt er nog niet veel meer bijgebouwd, daardoor is het tekort aan materialen volgend jaar een stuk minder.

Duurder

De kans is groot dat nieuwbouw de komende tijd duurder wordt. Materialen zijn duurder geworden en volgens het rapport gaf de helft van de bouwbedrijven aan daarom de prijzen te verhogen. Voor grotere projecten zal het doorberekenen van hogere materiaalkosten niet altijd gaan, omdat er al afspraken zijn gemaakt. Maar kleinere bouwers kunnen voor kleinere, kortlopende projecten wel gemakkelijker prijsveranderingen invoeren.

Een groter probleem is dat bouwbedrijven moeite hebben goed personeel te vinden. Dertien procent van de bedrijven geeft aan niet alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren, vanwege personeelstekort.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen