Donny vertrekt met stille trom, Kevin arriveert met een blauw oog | EK-column

Het EK staat nu echt voor de deur. Twee dagen nog maar en dan zitten we er middenin. De media-aandacht neemt toe, alles is belangrijk.

Het begon nog redelijk ontspannen, zondag. Oranje werd in Enschede uitgezwaaid door fans die zondag in Amsterdam weer op de tribune zitten. Vlak achter de perstribune zat een supporter met zijn hoofd naar beneden en zijn ogen dicht. Hij was zó blij dat hij eindelijk weer eens naar Oranje mocht dat hij zich ’s middags had klemgezopen. Bij het juichen om de 2-0 van ’Woutje Weghorst, Woutje Weghorst!’ was hij net weer wakker.

Maandag werd er gediscussieerd over 5-3-2, dinsdag was er het eerste ’Persalarm’ van het ANP: Donny van de Beek haakt af voor het EK. ’Overbelast natuurlijk door al die wedstrijden die hij bij Man United speelde’, werd overal gegrapt. Vraag aan Denzel Dumfries op de persconferentie: ’Wat doet dat met de groep?’ De rechtsback: ’Enorm balen. We leven met hem mee, het is natuurlijk een harde klap voor hem.’ Oranje moet verder zonder de, pak ’m beet, nummer 21 van de selectie. Frank de Boer roept geen vervanger op.

De Belgen hebben andere zorgen. Zij spelen zaterdag tegen Rusland en weten nog niet of Kevin de Bruyne kan meedoen. Hij viel in de Champions Leaguefinale geblesseerd uit. Gebroken neus en oogkas. Maar er gloort hoop. De Belgische bond stuurde de media maandag een filmpje over de aankomst van De Bruyne in het trainingskamp. De vedette stapt uit een Volkswagen Golf. Twee rolkoffertjes en een rugzak. Muziekje onder de beelden. De Bruyne loopt het hotel in.

Een dag later opnieuw beelden. De Bruyne gaat in de eetzaal alle medespelers langs om ze te begroeten. Het belangrijkste nieuws: zijn oog is nog blauw.

Van het vertrek van Donny van de Beek uit Zeist doken nergens beelden op. Misschien moet de échte scherpte dan toch nog komen.

Kevin De Bruyne verlaat geblesserd het veld in de Champions Leaguefinale, vorige week.
© Foto EPA/David Ramos

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen