Hij maakte als sporter al mooie filmpjes en nu is voormalig topkarateka Lorenzo Manhoef echt filmmaker en cameraman

Lorenzo Manhoef bestudeert zijn opname van een filmpje.
© Foto Ronald Goedheer
Zaandam

Hij is meervoudig Nederlands kampioen, won twee keer Europees brons met het nationaal team en nam deel aan meerdere WK’s. Met wedstrijden is Lorenzo Manhoef nu gestopt, maar hij traint nog wel, geeft af en toe karatelessen op basisscholen én is betrokken bij het e-karate: als cameraman.

De 32-jarige Zaankanter heeft tegenwoordig zijn eigen bedrijf. „Ik maak filmpjes voor diverse opdrachtgevers, bijvoorbeeld Audi en Seat. In mijn periode bij de Nederlandse selectie is dat eigenlijk al ontstaan. Bij buitenlandse trips vond ik het leuk om dingen vast te leggen, maakte ik met mijn mobiel foto’s en filmpjes. Mensen zeiden tegen me dat ik daar wat mee moest doen en ik heb toen een professionele camera aangeschaft en veel gekeken naar Youtube-filmpjes, bijvoorbeeld hoe je moet editen. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Choku-eigenaar Ivan Nikolov benaderde het broertje van kickboks- en mma-legende Melvin Manhoef afgelopen zomer toen het e-karate werd geïntroduceerd, met de vraag of hij daar een rol in kon spelen.

„Tja, karate is mijn nummer één sport en filmen vind ik leuk, dus een betere klus kan ik me niet wensen. Maar ik heb wel een voorwaarde gesteld: ik wilde dan een rol als cameraman/coach. Ik maak de opnames, maar geef ook aanwijzingen als het beter moet. We gaan net zo lang door met filmpjes maken tot er eentje is waarmee we ook kunnen winnen. Ik vind het niet erg om hier tijd voor vrij te maken, maar wil daar dan van de karateka’s wel volledige inzet voor terug.”

Zie ook: Reportage over e-karate

Hij noemt het ’finetunen’ tot een filmpje geschikt is om in te sturen, maar er zijn wel strakke regels. Pas kort voor een toernooi mag de opname gemaakt worden en de video bewerken is niet toegestaan. Manhoef vindt het leuk om te doen, maar twijfelt of e-karatetoernooien nog lang zullen blijven bestaan. „Als echte vechter wil je fysiek contact, de spanning voelen wanneer je de tegenstander in de ogen kijkt en het gevoel dat je krijgt als je familie langs de kant voor je juicht.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen