AZ is er ’niet zo heel erg blij mee’, maar laat Sugawara wel naar de Spelen in Tokio gaan

Yukinari Sugawara.

Yukinari Sugawara.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ-speler Yukinari Sugawara heeft voorlopig nog geen vakantie. De rechtsback is opgeroepen voor het nationaal elftal van Japan, dat eind deze maand een WK-kwalificatiewedstrijd speelt, en in juni moet hij zich melden bij het olympisch elftal.

Sugawara (20) maakt een goede kans de Olympische Spelen in zijn vaderland mee te maken. Hij zit in de voorlopige selectie en speelt op 5 en 12 juni oefenwedstrijden met het olympisch team. Op 22 juni wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.

De Olympische Spelen in Tokio zijn van 23 juli tot en met 8 augustus en vallen dus in de voorbereiding van AZ op het nieuwe seizoen. De eredivisie start op 14 augustus en een week later speelt AZ in de play-offs van de Europa League.

,,Daarom zijn we er uiteraard niet zo heel erg blij mee dat hij naar de Spelen gaat’’, zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken van AZ. ,,Maar het scheelt dat hij op tijd terug is voor de start van de competitie en de play-offs van de Europa League.’’

Clubs zijn niet verplicht spelers af te staan voor de Olympische Spelen. Zo heeft Ajax al tegen Antony (Brazilië) en Martinez (Argentinië) gezegd dat ze niet naar de Spelen mogen.

Eigen land

AZ zou Sugawara kunnen verbieden mee te doen, maar zover wil de club niet gaan. ,,Het is voor hem een toernooi in eigen land en hij draait al een tijd mee in dat elftal’’, zegt Huiberts over de waarde van het olympisch toernooi voor Sugawara. ,,Dat we pas op 19 augustus Europees spelen, maakt het voor ons ook wat gemakkelijker om hem te laten gaan. Als we al in juli voorrondes hadden moeten spelen en hij had daar niet bij kunnen zijn vanwege de Spelen, dan was het wel een dingetje geweest.’’

Jonas Svensson

Yukinari Sugawara was bij AZ de afgelopen twee seizoen achter Jonas Svensson de tweede keus op de positie van rechtsback. Mocht Svensson deze zomer vertrekken, en daar ziet het wel naar uit, dan is Sugawara normaal gesproken de nieuwe nummer één als rechtsback.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen