Duiken met zeepaardjes: Reinier Nauta en Boukje Heidstra doken met de diertjes die deze winter werden gered naar een diepte van vijf meter in de Waddenzee om ze los te laten [video]

Een van de zeepaardjes in het aquarium bij Ecomare.
© Foto Ecomare
’t Horntje

De zeepaardjes die in januari door de kou bevangen op het Texelse strand werden gevonden en bij Ecomare werden opgevangen, zwemmen weer in zee. Reinier Nauta en Boukje Heidstra doken vrijdag in de Waddenzee naar een diepte van vijf meter om ze los te laten tussen het wier.

Een unieke gebeurtenis voor Ecomare. En misschien zelfs voor Nederland, denken ze bij het Texelse natuurmuseum en opvangcentrum.

Kortsnuitzeepaardjes trekken zich in de winter terug in diepere, minder koude delen van de Noordzee. Dit keer ging dat blijkbaar bij veel van deze diertjes mis, want wandelaars troffen er in de koude periode nogal wat aan op het strand. Vier van hen hadden het geluk dat ze tijdig konden worden opgevangen bij Ecomare. In een van de aquaria wachtten ze sindsdien tot het zeewater weer warm genoeg zou zijn. En dat is het nu; bij het vrijlaten was het water zo’n elf graden Celsius.

Even wennen

Bij Ecomare zwommen ze in water van dertien graden. Daarom liet dierverzorger Jarco Havermans ze op de dijk eerst aan de iets lagere watertemperatuur wennen voordat de twee Texelse duikers hun transportbak mee de diepte in namen.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

De zeepaardjes konden eerst even wennen aan het wat koudere water van de Waddenzee.
© Foto Ecomare
Duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra, en dierverzorger Jarco Havermans met de transportbak op de waddendijk.
© Foto Ecomare
De duikers bereiden zich voor op hun duik.
© Foto Ecomare

Op de onderwaterbeelden die zij maakten, is goed te zien dat daar veel wier groeit en er van alles in het water zweeft. Daarmee is voldaan aan de andere voorwaarden die zeepaardjes stellen: aan het wier kunnen ze zich met hun staart vasthouden en er is genoeg plankton om te eten.

Het was de eerste keer dat er zeepaardjes in Ecomare werden opgevangen. Jarco kijkt tevreden en met enige trots terug op de opvangperiode: ,,Zulke kleine diertjes hebben heel klein eten nodig. In de natuur zweeft dat gewoon rond, maar bij Ecomare hebben we gefilterd water. Ik heb ze gevoerd met mysis, heel kleine garnaaltjes. Ik ben erg blij dat ze het zo goed hebben gedaan.’’

(Tekst loopt door onder de foto)

Zeepaardjes houden zich met hun staart vast aan zeewier.
© Foto Ecomare

Broedbuidel

Nu de voortplantingstijd van de zeepaardjes eraan komt, was goed te zien welk geslacht de visjes hadden. ,,Een van de zeepaardjes had een duidelijke broedbuidel’’, vertelt de dierverzorger. ,,We hadden dus drie vrouwtjes en één mannetje, want bij zeepaardjes ontwikkelen de eitjes zich in de broedbuidel van het mannetje.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.