Hilversumse scholieren denken mee in de aanpak van drugscriminaliteit onder jongeren: ’Zo belangrijk om dit bespreekbaar te maken’

Hilversum

Leerlingen van de Hilversumse scholen Roland Holst College, Alberdingk Thijm en het Gemeentelijk Gymnasium vormen samen een denktank om de drugscriminaliteit onder jongeren aan te pakken.

Deze pilot bestaat zowel uit voorlichting over jeugdcriminaliteit door Stichting Halt, als het actief nadenken en praten over drugscriminaliteit in de vorm van een denktank. De jongeren praten onder meer over onderwerpen als dealen onder vrienden, maar ook of en hoe de scholieren een rol voor zichzelf zien weggelegd om drugscriminaliteit aan te pakken. Deze denktank wordt begeleid door een jeugdagent en een wijkboa.

Bespreekbaar maken

De gemeente Hilversum en de politie hopen hiermee te voorkomen dat jongeren het slechte pad op gaan. Wethouder Annette Wolthers gaf donderdag de aftrap van het project op het Roland Holst College in Hilversum. „Het is zo belangrijk om drugs bespreekbaar te maken”, legt ze uit. „Dat kwam duidelijk naar voren in het gesprek met de leerlingen van de school. Het gaf veel inzicht hoe zo iets kan werken en hoe je er mee te maken krijgt als jongere.”

Escaperoom

Natuurlijk wordt er ook op een interactieve manier bewustheid gecreëerd. Met de escaperoom ’foute centen’ worden scholieren geconfronteerd met klussen waarmee ze snel geld kunnen verdienen. „Voor 1000 euro zou ik best mijn pinpas willen afstaan”, vertelt een van de leerlingen. De escaperoom leert scholieren echter dat er achter zulke ’klussen’ een criminele wereld schuilgaat. „Hierdoor konden we op een laagdrempelige manier in gesprek met leerlingen over drugscriminaliteit”, vertel een docent de waarde daarvan.

Straatwaarden

De pilot ’Jongerenaanpak drugscriminaliteit’ is onderdeel van het regionale programma van veiligheidscoalitie Midden-Nederland ’Straatwaarden’. Dit programma moet voorkomen dat jongeren in de cocaïne- en drugshandel stappen. De straatwaarde van drugs is zo hoog, dat hier lucratieve verdienmodellen achter zitten die jongeren moeilijk kunnen weerstaan. Door de aanwas van jonge drugscriminelen af te remmen, hoopt de gemeente drugscriminaliteit in de toekomst te verminderen.

Gemeentelijk Gymnasium

Het project is de pilot die door burgemeester Pieter Broertjes werd aangehaald nadat duidelijk werd dat op het Gemeente Gymnasium Hilversum harddrugs wordt gebruikt door leerlingen. Een woordvoerster van de gemeente Hilversum benadrukt echter dat het programma al liep voordat het nieuws over het gymnasium naar buiten kwam.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen