Burgemeester Wormerland stuurt jongeren brief over vaaroverlast

Het Wormer- en Jisperveld is sinds de coronamaatregelen in trek, vooral bij jonge recreanten.
© Archieffoto Vanda de Haan
Wormerland

Burgemeester Judith Michel van de gemeente Wormerland richt zich in een brief direct tot jongeren om vaaroverlast te voorkomen. Ook de ouders hebben een brief gekregen.

Aanleiding is de overlast die vorig jaar werd veroorzaakt op het water. De gemeente zette toen samen met Bureau Halt een project op waarbij jongeren worden gewezen op de gevaren van roekeloos vaargedrag voor mens en natuur. Ook de ouders van de jongeren die zich daaraan schuldig maakten, werden betrokken. Het project bleek volgens de gemeente succesvol en wordt ook dit jaar voortgezet. In de brief aan jongeren tussen de twaalf en achttien jaar worden de vaar- en gedragsregels uitgelegd. Ook vraagt de burgemeester hen elkaar op de regels aan te spreken. Ouders wordt gevraagd het onderwerp met hun kinderen te bespreken.

Nu het vaarseizoen weer is begonnen, houden boa’s toezicht op het water. Daarnaast worden gezamenlijke controleacties uitgevoerd door de gemeente in samenwerking met de politie, de provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten. Recent zijn twee opvarenden beboet omdat zij zonder vaarbewijs een gemotoriseerde boot bestuurden die harder dan twintig kilometer per uur gaat. De boete voor het varen zonder vaarbewijs bedraagt 550 euro.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen