Vier en twee weken celstraf voor vrouwen die Jaap van Dissel hebben bedreigd

© Foto ANP

De politierechter van Den Haag heeft twee vrouwen uit Terneuzen en Apeldoorn veroordeeld tot twee weken en vier weken celstraf voor de bedreiging van RIVM-baas Jaap van Dissel uit Oegstgeest.

De rechter acht bewezen dat de vrouwen die beiden in de vijftig zijn hem hebben bedreigd en zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing in de sociale mediagroep Telegram. Diewke P. (53) uit Terneuzen postte een filmpje van een omgekeerde Nederlandse vlag met daarop de naam van Van Dissel geschreven en dat hij een pedo en een kindermoordenaar was.

De andere vrouw riep om met bakstenen naar zijn woning in Oegstgeest te gaan voor zijn verjaardag op 28 april. Van Dissel voelt zich bedreigd en onveilig en heeft aangifte gedaan. Ook kan hij door het voorval niet meer op de fiets maar moet hij alles met de auto doen. De andere vrouw, Geertruida T. (54) uit Apeldoorn, kreeg een hogere straf omdat de rechter hier opruiing heeft bewezen. Daarvan is bij Diewke P. geen sprake.

Het Openbaar Ministerie neemt de bedreigingen zeer hoog op en daarom zijn de vrouwen beiden van hun bed gelicht en zitten ze al 13 dagen vast. Het was niet moeilijk om ze op te pakken omdat ze met hun naam en toenaam op internet stonden. Beide vrouwen werden door hun advocaten dan ook ‘kwetsbaar’ genoemd omdat ze aan alle kanten hulp krijgen en onder bewindvoering staan.

Waar Diewke veelal haar mond hield en naar haar advocaat keek, betuigde Geertruida wel spijt dat ze Van Dissel dood had gewenst. ,,Ik had dat op moeten schrijven op een papier en het daarna moeten verscheuren”, zei ze. ,,Maar dat deed ik niet. Ik zat te veel achter de PC en weet sinds kort dat ik adhd heb. Als ik mijn medicijnen krijg, dan hoop ik op behandeling."

Hoewel deze vrouwen niet goed voor zichzelf konden opkomen, ziet de rechter er toch wel een gevaar in. Van Dissel doet van alles om het land te bevrijden van corona, hij werkt zeven dagen per week het klokje rond. En dan moet hij zich hier ook mee bezig houden. Diewke P. zat ook bij een groepje q-anon aanhangers die recent bloemstukken legden op de begraafplaats in Bodegraven omdat daar zo wil het complot, slachtoffers van Van Dissel en zijn huisarts uit Voorschoten begraven zouden liggen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen