Israëliërs en Palestijnen voor derde dag op rij slaags

Voor de derde dag op rij hebben de Palestijnen en Israëliërs slag geleverd in de jongste golf van geweld tussen de twee volken. Het Israëlische leger viel doelwitten in de Palestijnse Gazastrook aan, Palestijnse bewegingen daar bestookten Israël opnieuw met raketten.

Ondertussen besloot Washington een topdiplomaat te sturen die gaat proberen de situatie te kalmeren tijdens de intensiefste vijandelijkheden in jaren. De Palestijnen zijn woedend dat Israël in het bezette Oost-Jeruzalem Palestijnse gezinnen wil verdrijven zodat er Joodse kolonisten kunnen wonen.

Ook tussen Israëliërs onderling kwam het woensdag tot bloedige confrontaties. Arabische Israëliërs (van Palestijnse komaf) en joden vielen elkaar in meerdere steden aan, waarbij gewonden vielen. Groepen radicale joden vernielden Arabische winkels. Eerder hadden de Arabieren al een synagoge in de stad Lod in brand gestoken. De burgemeester daar sprak over een burgeroorlog. Premier Netanyahu overwoog soldaten te sturen, maar defensieminister Gantz zou dat idee hebben verworpen, melden Israëlische media.

Aanvallen op de Gazastrook

Sinds het geweld maandag escaleerde, zijn in de Gazastrook minstens 65 mensen omgekomen. Onder de doden in de enclave zijn een militaire commandant en andere leiders van de radicaalislamitische Hamas-beweging. Israël meldde tot nu toe zes slachtoffers, onder wie een soldaat.

De Israëlische premier Netanyahu bezwoer niet te stoppen met de aanvallen op de Gazastrook: "Dit is nog maar het begin. We zullen ze raken op een manier die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden." Hamas-leider Haniyeh zei op zijn beurt: "De confrontatie met de vijand heeft een open einde."

Moskou vindt dat er dringend een spoedvergadering moet komen van het zogenoemde Midden-Oostenkwartet van Verenigde Staten, Verenigde Naties, Europese Unie en Rusland.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.