Grote aantal bijwerkingen AstraZeneca bij vrouwen was vertekend

GRONINGEN

Dat de zeldzame, maar ernstige bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca eerder alleen door vrouwen werden gemeld, komt mogelijk doordat voornamelijk zorgmedewerkers met het vaccin werden ingeënt. Dat zegt hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Anke Huckriede. Het merendeel van de zorgmedewerkers is vrouw, dus dat gaf een vertekend beeld, stelt de vaccinoloog.

Bijwerkingencentrum Lareb maakte dinsdag bekend dat het inmiddels wel meldingen heeft ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met AstraZeneca. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen. Huckriede: „Als er meer vrouwen worden ingeënt dan mannen, dan verwacht je ook meer berichten over bijwerkingen onder vrouwen dan onder mannen.”

Inmiddels wordt het vaccin gegeven aan een bredere groep, namelijk alle mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960. „Daar zitten waarschijnlijk evenveel mannen als vrouwen tussen”, aldus de vaccinoloog.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen