Een clublied van rapper Boef: dat zou voor AZ een mooie kans zijn | column Brian Wijker

Boef.
© Foto Hollandse Hoogte/ANP/Paul Bergen
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad duikt Brian Wijker dit keer in muzikanten met clubliefde.

De bekende Britse singer-songwriter Ed Sheeran verbond zich afgelopen week als hoofdsponsor aan ’zijn’ Ipswich Town, AZ’s tegenstander in de UEFA Cup-finale van 1981. Sheeran wil de afgegleden Engelse club even uit de brand helpen.

Het deed terugdenken aan Jan Smit, Nick en Simon en de 3JS, die onder de noemer ’Votown Allstars’ in 2009 hetzelfde deden bij FC Volendam.

(Tekst gaat verder na de foto)

Jan Smit zingt in het stadion van FC Volendam.
© Foto Erik Rietman Fotografie

Ook AZ heeft heel wat artiesten die de club een warm hart toedragen. Allereerst natuurlijk Marco Borsato. Jarenlang was het intro van ’Ik leef niet meer voor jou’ de opkomsttune bij thuisduels van de Alkmaarse club. Ook Wolter Kroes is een fanatiek AZ-fan. Al komt hij daar liever niet al te veel voor uit, omdat de mensen hem vooral moeten blijven associëren met het Nederlands Elftal.

De laatste tijd is het vooral rapper Boef die opduikt in de AZ-wereld. Eerder al riep hij gekscherend dat hij de club uit de stad waar hij opgroeide wilde kopen. Afgelopen weekend was hij te gast in de live-uitzending van AZ op YouTube rond de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Ook grappig: laatst gaf hij op televisie een rondleiding door zijn veelbesproken callcenter, volledig in AZ-trainingspak. Ook in wat oude videoclips prijkt het logo van de club op zijn borst.

In die uitzending deed Boef een belofte aan de jonge AZ-fans. Als de club tweede wordt in de eredivisie, komt er van zijn hand een nieuw clublied. Maar dan wel op de Boef-manier. Wie geen flauw idee heeft hoe dat ongeveer moet klinken: zoek maar wat nummers op. In het verleden maakte Lange Frans ook al een rap over AZ, waarin namen als Barry van Galen en Jan Kromkamp terugkwamen. Maar die lijkt van het internet te zijn verdwenen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Ed Sheeran tijdens een concert in het stadion van Atletico Madrid in 2019.
© Foto EPA/Luca Piergiovanni

Hoewel de oudere generatie supporters misschien niet warm zal worden van een AZ-rap: het is voor de club een mooie kans om het jongere publiek nog meer richting het stadion te lokken. Want hoewel ’Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed’ een gouden nummer is, het gaat nog niet de pleintjes en de straten rond.

Ipswich Town heeft de Uefacup en Ed Sheeran, AZ heeft straks wellicht Champions League en een clublied van Boef. Eerlijk oversteken, heet dat.

De gehele podcast van deze week is hier te beluisteren:

Elton John (rechts) is een groot fan van Watford. Hier staat hij bij een huldiging naast trainer Graham Taylor.
© Foto PA

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen