Bloeiende Gedenktuin bij Dijklander Ziekenhuis krijgt nieuw aanblik met vlinderbloemenzaad

De bloeiende Gedenktuin van het Dijklander Ziekenhuis
© Foto Dijklander Ziekenhuis
Hoorn

Nabestaanden van mensen die zijn overleden in het Dijklander Ziekenhuis gaan de Gedenktuinen in Hoorn en Purmerend aanplanten met nieuw zaaigoed.

De Gedenktuinen staan volop in bloei aan het dijkje bij de stationsingang in Hoorn en in Purmerend op het stukje groen voor de hoofdingang. Afgelopen najaar startte het Dijklander Ziekenhuis een alternatief voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten: de Dijklander Gedenktuin. Naasten van overleden patiënten kregen in het najaar bloembollen thuisgestuurd die bij beide ziekenhuizen konden worden geplant. Hier is volop gebruik van gemaakt.

Vorige week is opnieuw een groep nabestaanden benaderd, contactpersonen van patiënten die het afgelopen half jaar in het ziekenhuis zijn overleden. Zij zijn uitgenodigd om vlinderbloemenzaad te komen zaaien in de Gedenktuin. Medewerkers van het ziekenhuis vangen hen op.

Coronaproof

Geestelijk verzorger Annemieke Kuin: ,,De plek waar een dierbare is overleden blijft je altijd bij. Voor deze groep is dat ons ziekenhuis. Het bleek dat mensen dat heel prettig vonden om voor hun dierbaren iets in de tuin te planten en daarbij ook hun verhaal nog een keer te kunnen vertellen. Binnen de maatregelen is het ons gelukt om een coronaproof mogelijkheid te creëren voor nabestaanden om samen stil te staan bij het verlies.”

Iedereen die zich geroepen voelt, kan ook een bijdrage leveren aan de digitale gedenktuin: www.dijklanderziekenhuis.nl/gedenktuin. Hier kun je een tekening of foto van een lievelingsbloem of plant. Kuin: ,,De aanblik van beide tuinen zal steeds veranderen, net als het leven. In het voorjaar ziet de tuin er anders uit dan in de zomer. Op de website verandert de tuin steeds van vorm en kleur door toevoegingen van nieuwe afbeeldingen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen