Het is terecht dat jongeren jaloers zijn op gevaccineerde ouderen, maar je kan er niks mee | commentaar

© Foto ANP

Jaloezie is een onvermijdelijke bijwerking van vaccins. Minder gevaarlijk dan ernstige trombose - maar ook minder zeldzaam. Geen reden voor minister De Jonge of de EMA om het vaccinatieprogramma stil te leggen, wel iets om bezorgd over te zijn.

Ben je een olympiër die wordt uitgezonden naar Japan? Dan heb je mogelijk al een prikje gehad, werk je in de ouderenzorg of op een corona-afdeling, dan waarschijnlijk ook. „Waarom zij wel en ik niet?”, zal een docent denken die dagelijks met tientallen kinderen in aanraking komt.

Jaloezie is voorstelbaar

Jaloezie tussen mensen met verschillende beroepen is voorstelbaar, net als jaloezie tussen generaties. Toch zit er verschil tussen beide vormen. In tegenstelling tot olympiërs (komen voor het land uit, schroeven het moreel in deze trieste tijden nog een beetje op) en zorgmedewerkers (met gevaar voor eigen leven aan het werk) krijgen ouderen niet een prik voor wat ze doen, maar voor wie ze zijn: mensen op leeftijd.

Vanuit het oogpunt van medemenselijkheid is het begrijpelijk dat de eerste prikken naar senioren gaan, maar dat neemt niet weg dat jongeren er ook ontzettend behoefte aan hebben. Een corona-infectie heeft bij hen meestal weinig gevolgen, waardoor zij de minste baat hebben bij het stopzetten van hun sociale leven. Zonder die ’lusten’ voelen zij de lasten het zwaarst. Sterker nog: zij die nauwelijks ziek worden, zitten het langst in de penarie en kunnen door het prikbeleid het langst niet het leven leiden dat bij hun jeugdige levensfase hoort.

Elke generatie gedupeerd

Een totaal gebrek aan gelijkwaardigheid kenmerkt de coronacrisis. 80-plussers gaan massaal dood, 60-plussers belanden massaal in het ziekenhuis en 30-minners zien massaal hun levendige leven verdwijnen. Al meer dan een jaar lang. Elke generatie wordt gedupeerd, zij het op verschillende manier.

Corona is een aso, houdt zich nergens aan en doet niet aan een eerlijke verdeling van pijn. Daarom geldt ook bij prikjaloezie de regel die al sinds vorig jaar maart bestaat: zet je eigen gevoelens opzij en offer je op voor de ander. Of als corona kon praten: „Je zoekt het maar uit met je emoties, ik doe wat ik wil. Mijn wil is wet.” Helaas is dat zo. Prikjaloezie is terecht, maar je kan er niks mee.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.