Bondscoach Frank de Boer: ’Prestatiecurve van Stengs moet omhoog, hij moet constanter worden’

Calvin Stengs schudt Fortuna Sittard-speler Roel Janssen af, zaterdagavond.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Amsterdam

Op weg naar het EK in juni heeft Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis betere papieren dan AZ-speler Calvin Stengs. Dat zei bondscoach Frank de Boer zondagochtend bij het programma Goedemorgen Eredivisie van tv-zender ESPN. De Boer zei ook dat de kans klein is dat spelers zowel het jeugd-EK met Jong Oranje als het grote EK met Oranje gaan spelen.

,,Dat wordt lastig. We hebben dat liever niet’’, zei De Boer toen hem vragen werden gesteld over de situatie van Teun Koopmeiners. De AZ-speler is aanvoerder van Jong Oranje, maar maakte dit seizoen ook zijn debuut in het Nederlands elftal. In theorie zou hij daarom binnenkort eerst met Jong Oranje het jeugd-EK kunnen spelen en daarna met Oranje het EK.

Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de eindronde van het jeugd-EK. Daarin speelt het op 31 mei de kwartfinale tegen Jong Frankrijk. De halve finales zijn op woensdag 3 juni, de finale op zondag 6 juni. Dat maakt een combinatie met het EK mogelijk - dat toernooi begint voor het Nederlands elftal op 13 juni - maar Frank de Boer ziet dat niet zitten. Hij begint eind mei aan de voorbereiding op het EK en wil dat doen met de selectie voor dat toernooi.

(Tekst gaat verder na de foto)

Teun Koopmeiners in actie tijdens Ajax-AZ.
© Foto ANP/Maurice van Steen

Calvin Stengs

Op weg naar het EK heeft Steven Berghuis (Feyenoord) betere papieren dan Calvin Stengs, bleek uit de woorden van De Boer bij ESPN. De bondscoach vindt Stengs nog niet constant genoeg. ,,Hij heeft exceptionele kwaliteiten, maar zijn prestatiecurve zal omhoog moeten’’, zei De Boer over de rechtsbuiten van AZ. ,,Niet meer één of twee goede acties per helft, maar continu. Daarin heeft Berghuis een streepje voor. Die maakt veel meer acties in een wedstrijd. En Stengs moet constanter worden. Niet simpel balverlies lijden wanneer het niet hoeft. Daarin moet hij stappen maken. Dat heeft te maken met fysiek, met ervaring, met veel wedstrijden spelen. Iedereen zegt ’Hij is al 22, hij moet er al zijn’, maar hij heeft anderhalf jaar gemist door een zware knieblessure. Dat moet je wel meewegen’’, aldus De Boer.

,,Dat heb ik hem trouwens al vaker verteld, hoor. Hij komt weleens bij me over de vloer, hè’’, zei De Boer glimlachend. Zijn dochter Beau heeft een relatie met Stengs.

De Boer is niet bang dat Berghuis bij Oranje net zo over de schreef gaat als bij Feyenoord. Daar maakte hij de laatste maanden diverse keren wilde overtredingen. ,,Die overtredingen hebben volgens mij te maken met frustratie. Het loopt niet bij Feyenoord, terwijl Berghuis weet hoe belangrijk hij kan zijn. Dat gevoel speelt bij Oranje niet. Daar heeft hij een andere status dan bij Feyenoord. Bij Oranje heb ik hem niet zulke gekke dingen zien doen.’’

Blind en Van Dijk

De Boer zei ook dat hij goede hoop heeft dat hij Daley Blind straks in de EK-selectie kan opnemen. Blind revalideert momenteel van een enkelblessure, maar volgens De Boer bestaat de kans dat de Ajacied op tijd fit genoeg is om op het EK te kunnen spelen. Die verwachting heeft de bondscoach op dit moment nog niet over Virgil van Dijk. De centrale verdediger van Liverpool scheurde in oktober een kruisband en zit nog altijd in zijn revalidatie. Mocht Van Dijk niet helemaal fit zijn, dan vindt De Boer het geen optie om hem mee te nemen.

Voor spits Wout Weghorst had De Boer mooie woorden. De kans is groot dat de topscorer van VfL Wolfsburg dit keer wel bij de selectie zal zitten. ,,Hij staat er hartstikke goed voor.’’

Wout Weghorst, teleurgesteld na een gemiste kans, zaterdag tegen Union Berlin.
© Foto EPA/Maja Hitij

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen